Хазартът тотално е превзел столичното метро. Дори най-бърз и бегъл

...
Хазартът тотално е превзел столичното метро. Дори най-бърз и бегъл
Коментари Харесай

Столична община остава сляпа за бума на хазартни реклами в метрото

Хазартът тотално е завладял столичното метро. Дори най-бърз и незадълбочен взор по метроспирките демонстрира, че в тях популяризират съвсем всички оператори на онлайн залози, които  са добре познати и от тв ефира – „ Палмс Бет “ с клиповете на артиста Фики Стораро, „ Уинбет “, в чийто реклами вземат участие Христо Стоичков и Димитър Рачков, както и „ Ефбет “, която уплътнява рекламните блокове в и отвън праймтайма с видеа, в които вземат участие Златка Райкова, футболистът Благой Георгиев и сътрудника му Валери Божинов.

По този мотив " Сега " попита Столична община с какъв брой
хазартни компании има контракти общинската компания „ Метрополитен “ и какво печели от тях, както и какво мисли градската администрация за стълпотворението на хазартни видеа и бордове в станциите и във влаковете на софийското метро.

Подчинените на кмета Йорданка Фандъкова не пожелаха да дадат точни и изчерпателни отговори на тези въпроси. Вместо това те предпочетоха да се скрият зад договорите си с рекламни организации. „ В метрото има реклами, сложени от рекламни организации, които са спечелили състезания за реклама, проведени от „ Метрополитен “. Рекламира се най-вече върху стационарни уреди по станциите и във влаковете. При краткотрайни рекламни акции се ползва рекламиране посредством разпространяване на рекламни материали. В договорите с рекламните организации има ограничавания да не се рекламира съдържание, забранено от закона “, написа в отговорите на Столична община до „ Сега “.

Именно дали е законно в станциите и в мотрисите на метрото да се популяризира
хазарт е въпрос, който продължава да стои неуточнен. По принцип законът за хазарта забранява директната реклама на хазарт.Но го прави сбито, като в това време позволява толкоз доста изключения от правилото, че на процедура неяснотите и дупките в закона са главната причина да се стигне до неуместното състояние нещо неразрешено по закон де факто да може да се срещне на всеки ъгъл в страната.

Все отново законът е категоричен, че рекламите на
хазарт не би трябвало да са ориентирани " към малолетни и малолетни лица ". Точно затова ще е любопитно Столична община да даде данни какъв брой деца и възпитаници всекидневно виждат билбордовете на „ Уинбет “, „ Палмсбет “ и Ефбет “ в станциите и във вагоните на метрото, до момента в който всекидневно отиват или се прибират от учебно заведение.

Оттук нататък в закона следват изключенията на сякаш безапелационните забрани за директна реклама на хазартните игри. Всъщност с гласуваните през 2020 година по време на държавното управление на ГЕРБ изменения и допълнения тези изключения към този момент са толкова доста, че трансформират и без това " необятната врата в полето ", каквато законът бе преди този момент, в напряко разграден двор. След наложените редакции законът вече разрешава на екрана да се демонстрират " наименованията и изискванията на игрите, в това число награди, отстъпки,
бонуси, коефициенти и безвъзмездни залози ". Позволява също да се оповестява " записаната комерсиална марка на уредника, а при осъществяване на тегленията - и наименованието на уредника ". Запазена бе и опцията да се афишират резултатите от игрите и облагите, както и да се излъчват тегленията на тиражите. Така на процедура се оказа, че в закон, отнасящ се до бизнес за стотици милиони, всички забранителни текстове се изчерпват в едно изречение, до момента в който изключенията са изброени в поредност от параграфи. Всичко това се случи след люти закани на тогавашните ръководещи от ГЕРБ и съдружния им сътрудник Валери Симеонов съществено да лимитират рекламирането на този тип бизнес, тъй като „ хазартът унищожавал човешки ориси “.

Това явно не се случва, само че всички институции се вършат на " ни чул, ни видял ". Неотдавна Съветът за електронни медии, който управлява малките екрани и радиата, също, свързани с рекламата на
хазарт в ефира.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР