Хазартът ще продължи да бъде много голям проблем за живота

...
Хазартът ще продължи да бъде много голям проблем за живота
Коментари Харесай

Идея: 1% от лотарийните печалби - за психиатри

Хазартът ще продължи да бъде доста огромен проблем за живота на хората в България, само че най-малко дано да се намерения за политики за лекуването на тези хора. Нека да се намерения за това 1% от облагата да отива за развиването на стратегии за помощ на завладените от комарджийската пристрастеност, техните фамилии и деца. Тази концепция издигна психиатърът и психоаналитик доктор Светлозар Василев в изявление за Българска национална телевизия.

Той изясни по кое време се счита за прекрачена границата на хазартна взаимозависимост. "Границата е доста огромна сред това, което ние в психиатрията назоваваме, обществена игра на хазарт, това, което се назовава професионален хазарт, тъй като при хората, които понякога играят на такива игри, това не е взаимозависимост ", сподели Василев.

При професионалния
хазарт има доста огромна дисциплинираност и нормално предел на сумите, с които се играе, тъй че контролът е в ръцете на хората. "Докато при хазартната взаимозависимост, която ние преглеждаме като психологично разстройство, това не е по този начин. Това е границата, която се прекрачва. Човек има потребност от това неспокойствие и тази еуфория, които съпровождат залагането. Има доста разнообразни личностни предпоставки, които водят до тази взаимозависимост. Някои са свързани с емоционалността на индивида, други - с когнитивните функционалности ", изясни психиатърът.

Човек се усеща захласнат от концепцията да залага. "Най-често това са хора, които са се опитвали да спрат, само че не могат - проваляли са се в опитите си, и които са стигнали до това да изгубят доста пари, да пострада тяхната персонална история, почитание и доста постоянно кариера. Тогава приказваме за взаимозависимост ", сподели специалистът.

Статистиката сочи, че към 3% от популацията в България има
хазартна взаимозависимост, добави той. "Най-вече това са младежи сред 18 и 30-годишна възраст, които нямат кой знае какъв брой развити обществени умения и развита емоционалност и зрялост. Така че, когато те се усещат потиснати, мрачни, в обърканост, доста постоянно протягат ръка към хазарта ", уточни доктор Василев.

Голяма част от хазартно подвластните не се интересуват толкоз от парите, а от емоционалността, разясни докторът.

"Проблемът има и биологичен аспект. С напредването на науката може да се каже кои елементи на мозъка се задействат, когато гледат по какъв начин се върти топчето или прочие и какво става, когато се печели. Хората, които се занимават с
хазарт, минават през това няколко пъти на минута - нормално 20 секунди има завъртане, което подтиква тези сектори в мозъка. Така че мозъкът към този момент се трансформира ", стана ясно от описанието на доктор Светлозар Василев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР