Хасково. Ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

...
Хасково. Ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор
Коментари Харесай

ДАМТН инициира серия от срещи с областните управители за засилване на вниманието към проблемните язовири на тяхната територия

Хасково. Ръководството на Държавната организация за метрологичен и механически контрол инициира серия от срещи с регионалните шефове, на чиито територии има голям брой неизрядни язовири. Това оповестиха от пресцентъра на ДАМТН. Целта е да се ускори вниманието им към тях за предварителна защита и недопускане на съществени произшествия, които могат да причинят материални вреди и да основат риск за живота, и здравето на хората.
Първата от поредицата срещи се организира през днешния ден в Хасково, региона с най-голяма централизация на язовири – над 2 400. На нея участваха ръководителят на ДАМТН Петър Горновски, неговият заместител Валтер Василев, основният секретар на организацията Валентин Чиликов и регионалният шеф Станислав Дечев. Инспекторите от надзорната организация са ревизирали повече от 1800 водни обекта в района, като при 572 от тях са установени несъответствия, стана ясно от диалога. Особено тежко е ситуацията на 7 язовира, които би трябвало да се поддържат на кота мъртъв размер – т.е. изцяло празни. „ Тревожна е наклонността както тук, по този начин и на други места в страната, да не се подхващат дейности по ремонт, макар неколкократните инспекции и направените наставления от нашите специалисти “, акцентира Петър Горновски. По думите му в процеса по възстановяване на общото положение на язовирите в страната е доста значима ролята на регионалните шефове, които са представителите на страната по места, с цел да се принудят притежателите да изпълнят разпорежданията за гарантиране на сигурността.
По-късно през днешния ден се организира среща и с регионалния шеф на Ямбол Димитър Иванов и неговия заместител Волен Дичев. В момента е в ход взаимна инспекция на ДАМТН и регионалната администрация на всички над 400 язовири на нейна територия като бе разисквано по какъв начин тези инспекции да бъдат оптимално ефикасни. В тази връзка бяха дискутирани идните промени в Закона за водите и в частност регламентацията на контролните пълномощия на държавната организация. Представени бяха и предложенията на ДАМТН за промени на нормативната уредба и въвеждането на категоризация на язовирите според от размера и височината на стената, като по този метод ще се освободи административен потенциал за доста по-засилен надзор на по-проблемните и тези със съществени размери.
Срещите по места ще продължат и в идващите дни. ДАМТН има функционалности по контрол и надзор на язовирите и оборудванията към тях като от началото на годината са осъществени 2 459 инспекции, направени са над 2 500 наставления за премахване на неизправности и са формирани 207 акта. Само за последните три месеца, по предписание на министъра на стопанската система Емил Караниколов, бяха направени следващи инспекции на всички проблематични язовири, с цел да се откри тяхното положение. Поредицата от срещи с регионалните управи са идната стъпка за усилване на вниманието към водните обекти с установени неизправности на всички ангажирани институции.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР