Хасан Къзъл стана известен като възстановител на живота с работата

...
Хасан Къзъл стана известен като възстановител на живота с работата
Коментари Харесай

27-годишен турчин помага на животните да ходят, създава сенз...

Хасан Къзъл стана прочут като " възстановител на живота " с работата си, с цел да помогне на животни, които са изгубили крака или са родени с деформации.

Използвайки подръчни материали, 27-годишният Къзъл, който е от югоизточната турска провинция Мардин, проектира протези за крайници и стъпала за животни от разнообразни породи. За работата си той получи турската " Награда за щедрост ", оповестява организация Доган Хабер (DHA).

Тези дни Къзъл е зает с нов план, употребяващ актуалните технологии.

Той споделя, че работи върху биосензор за електроенцефалограма (ЕЕГ) за 4-месечна котка, която не може да движи краката си заради присъщ недостатък. Сензорът, който ще бъде вграден в главата на котката, ще й разреши да изпраща сигнали от мозъка си, с цел да управлява придвижването на краката си.

За Къзъл това ще бъде идната стъпка в производството на протези за крака. Той дълго време разчиташе на отпадъчни елементи, като колела от играчки, които събира самичък, с цел да помогне на животни, оживели след произшествия, или ранени от ловци.

Досега той е прикрепил протези на крака на 800 животни, от кучета до орли, в цяла Турция и също по този начин е проектирал протези за рога за носорози в африканските страни. По време на горските пожари предишното лято в Южна Турция той избави към 200 животни от пламъците.

„ Отивам на всички места в Турция, където животните имат потребност. Дадох протези на 800 животни и ги считам за част от мен. Така че в този момент имам 800 живота “, сподели той.

Къзъл сподели, че търси животни, страдащи от увреждания, където и да отиде.

„ Търсенето ми ме води до катерица и лисица, родени с физическа дисторция, и орел, който открих, че нямаше нокът, откакто ловците го отстреляли “, сподели той.

Работата на Къзъл не обгръща единствено крака. Той също по този начин е създал " щит за лице " за кучета с повредено зрение, с цел да го защищити от пострадване по време на разходка.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР