Хърватският премиер Андрей Пленкович насотя България да получи най-много ваксини.

...
Хърватският премиер Андрей Пленкович насотя България да получи най-много ваксини.
Коментари Харесай

Хърватия зове да получим най-много ваксини

Хърватският министър председател Андрей Пленкович насотя България да получи най-вече ваксини. Той напарви това на конференция  по мотив дефицита на ваксини в някои страни от Европейски Съюз и решението от срещата на върха на Европейски Съюз в четвъртък за разпределение на спомагателни 10 милиона ваксинни дози на компанията Pfizer/BioNTech, оповестява организация Хина.

Европейският съюз е поръчал 120 милиона дози от британско-шведската компания AstraZeneca, а е получил единствено 30 милиона. Заради това в Хърватия има дефицит на ваксини, сподели Андрей Пленкович.

Постоянните представители в Европейски Съюз са натоварени със задачата да договорят разпределението на 10 милиона дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech допустимо най-скоро в дух на взаимност, сподели хърватският министър председател по отношение на резултатите от срещата на високо ниво на Европейски Съюз в четвъртък.

Пленкович разяснява, че към 405 милиона души живеят в страни, в които няма проблем с имунизациите, а към 40 милиона - в страни, които не са получили поръчаните количества. Затова тези 10 милиона дози би трябвало да разрешат казуса в страните, които не са получили ваксини, сподели хърватският министър председател. По думите му задачата на разпределението на 10-те милиона ваксинни дози на Pfizer/BioNTech е да компенсира страните, които са поръчали най-вече AstraZeneca и по-малко от другите производители.

Oколо шест или седем страни би трябвало да бъдат обезщетени, в това число Хърватия, което ще помогне за отмерено покритие на Европейски Съюз с ваксини, уточни хърватският министър председател и посочи, че Хърватия е получила единствено 17 % от дозите, поръчани от компанията AstraZeneca.

" Както и да е, този проблем ще бъде решен. Pfizer ще попълни дефицита, основан от AstraZeneca ", сподели Пленкович и добави, че България би трябвало да получи най-вече дози.

С имунизациите на Pfizer/BioNTech като отплата, Хърватия се надява да имунизира 50 % от своето население до 30 юни, показва организация Хина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР