Хърватия въвежда нови мерки и по-строги наказания за насилие над

...
Хърватия въвежда нови мерки и по-строги наказания за насилие над
Коментари Харесай

Хърватия въвежда нови мерки и по-строги наказания за насилие над жени, както и фемицид

Хърватия вкарва нови ограничения и по-строги санкции за принуждение над дами, както и фемицид - закононарушението ликвидиране на дами от ненавист против женския пол, заяви осведомителният уебсайт Индекс, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Наш приоритет е насилието да бъде прецизно наказвано и да бъдат предпазени правата на жертвите ", сподели министър председателят Андрей Пленкович при представянето на ограниченията на среща с представители на институции и цивилен асоциации в Загреб.

Предстои среща за промени в още закони, като измежду новостите с изключение на закононарушението фемицид има и арест за нарушение на ограниченията за отбрана, по-високи санкции за обезчестяване и известяван на жертвите за освобождение на причинителя.

" Решихме да изпратим ясно и недвусмислено обръщение до всички сегменти на обществото, че е неприемливо да убиеш жена, тъй като тя е жена . Ето за какво вкарваме особено престъпно закононарушение - утежняващо убийството на жена - фемицид, което ще се санкционира с отнемане от независимост за минимум 10 години до дълготрайно отнемане от независимост ", сподели Пленкович.

С промените и допълненията към няколко закона, отпада отминалостта за всички тежки закононарушения на полово принуждение и корист с деца. Сексуалният тормоз, даже да е временен, към този момент се счита за закононарушение . На полицията се дава право да задържа принудител, обвинен, че е нарушил наложената мярка за отбрана на жертвата.

Промените в закона ще бъдат оповестени за публично разискване до края на идната седмица и ще бъдат признати при започване на 2024 г. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР