Хърватия успешно премина към еврото, след присъединяването на страната към

...
Хърватия успешно премина към еврото, след присъединяването на страната към
Коментари Харесай

Защо Хърватия успя да влезе в еврозоната и Шенген - коментар на Огнян Златев

Хърватия сполучливо мина към еврото, след присъединението на страната към еврозоната от 1 януари.

За първи път страна членка на Европейски Съюз, освен това най-младата, влезе по едно и също време в еврозоната и Шенген. Така беше комплициран завършек на дълъг стадий, в който не бяха одобрявани нови членове - в еврозоната от 2008 година, а в Шенген - от 2015 година. Загреб се причисли към Евросъюза 6 години след България и Румъния. България и Хърватия бяха признати дружно в " чакалнята " на еврозоната.

Защо единствено Хърватия съумя и какви са поуките за България, какви са изгодите за Загреб от това участие - вижте какво сподели пред нашия екип ръководителят на Представителството на Европейска комисия в Загреб Огнян Златев.

Защо Хърватия съумя?

- Още по времето на кандидатстването и по-късно навлизането на страната в Европейски Съюз са били ясно дефинирани стратегическите цели като национални такива и това е помогнало всичките държавни управления, които се смениха от 2013 година до момента, без значение от своята партийна колоритност, да работят точно за осъществяването и постигането на тези стратегически цели. Влизането на Хърватия в еврозоната и Шенген по едно и също време също има нещо алегорично, тъй като Хърватия е най-младата страна членка и в това време съумя за рекордно къс период, даже не е и на десетата година, а на деветата година и половина да реализира тези две цели и също така е първата и единствена страна членка, която съумя да влезе по едно и също време и в еврозоната, и в Шенген, което си е достижение. Така че определянето на ясни стратегически цели и упорита работа за тяхното реализиране и от самото начало, без значение от политическата обстановка. Другото, което аз можах да го видя със личните си очи през последните четири години тук в Загреб е това, че хърватската дипломация работи доста крепко, употребява всевъзможни благоприятни условия за разширение на своето въздействие, за лобиране, за търсене и събиране на поддръжка и това дава резултати. Виждате точно позитивните решения за влизане в еврозоната и в Шенген. Нека не забравяме, че Хърватия съумя да получи този статут, който разрешава на хърватските жители да пътуват до Съединените щати без визи. Нещо, за което България също се бори и работи много време. Така че цели и упорита работа за постигането им - това е рецептата.

Какви са най-преките изгоди за Хърватия?

- Първо неизбежно това има позитивен резултат в стопански, политически и чисто междуличностния, интернационалния аспект. Икономическият, тъй като Хърватия притегля още повече внимание върху себе си, още повече туристи, вложения. Сега на процедура може да пътувате от Швеция до Дубровник, без да си показвате паспорта. Миналата година Хърватия съумя да реализира индикаторите за рекордната за тях 2019 година във връзка с броя на туристите. За една страна, за която туризмът е някъде към 25% от стопанската система това е извънредно значимо. Държавата става все по-разпознаваема и в интернационален проект. Тук мога да направя връзка и със приключилото наскоро Световно състезание по футбол, къде Хърватия още веднъж се показа добре. Благодарение на това, освен по празниците, непрестанно идват чужденци от целия свят, даже за къс интервал. 2022 година, тъкмо преди влизането в еврозоната страната получи рекордни рейтинги от трите най-сериозни финансови организации. Това способства за привличането на повече вложения и слагането на страната в по-ярка светлина. Това ще спомогне и за самите хърватски жители - те са спокойни, че техните спестявания са в банки, които няма да бъдат ударени по един или различен метод, няма да пострадат от рецесии. Хърватия получава достъп и до финансов запас, който е при много по-добри условия, в сравнение с когато не си в еврозоната. За Шенген това ще има отношение за хората, които решат да посещават страната, само че и за превозвачите. Хърватия е директен маршрут за много огромно количество товари и за хърватските превозвачи това ще е огромно облекчение. Политически резултатът е доста мощен. Особено тук на Западните Балкани това е много добра индикация към останалите страни, които към момента не са членки на Европейски Съюз, само че са в друга степен на кандидатстване, да се убедят с очите си какво в действителност носи едно участие в Европейски Съюз и в това най-вътрешно ядро - членове на еврозоната и Шенген. Единствената стратегическа цел, която остана на Хърватия да реализира и за нея към този момент се работи от по-миналата година, е влизане в Организацията за икономическо съдействие и развиване, където и България е претендент.

В първите дни след приемането на еврото до нас доближиха информации за покачване на цените. Оправдаха ли се страховете на хората и какви са Вашите наблюдения за осведомителната акция? Това е дълъг развой - 1 януари е просто една дата, само че за присъединението към единната европейска валута се работи от дълго време.

- Информационната акция стартира още предходната година, като стъпки по нея се започнаха още по-рано. Тя е отчасти финансирана от националния бюджет и отчасти финансирана от Европейска комисия. Мисля, че акцията беше извършена добре. Не единствено посредством най-различни конференции, кръгли маси, клипове, спотове, диплянки, пътуващ из цялата страна рейс с осведомителни материали. Тя беше добре направена. Според предписаните правила и признатото локално законодателство още от септември месец предходната година цените трябваше да се изписват в двете валути по закрепен курс. Но по-големите хранителни вериги започнаха да го вършат още от по-рано - тъкмо с тази цел, хората последователно да привикнат със съотношението на цените. Действително, когато се случи 1 януари и еврото стана публично валута, малко по-късно стоях до един банкомат тъкмо до нашия офис да видя дали работи - без никакви проблеми съумях да си изтегля 10 евро. Факт е, че имаше няколко изолирани опити за потребление на тази неизясненост и по какъв начин ще се работи в първите две седмици след въвеждането на еврото, тъй като още веднъж съгласно разпоредбите първите две седмици от тази валута може да употребявате и хърватските куни за безусловно обикновено платежно средство по закрепен курс към еврото. Имаше такива търговци, направиха опити за спекулативно повишение на цените. Но мога умерено да кажа - аз съм ходил няколко пъти и на пазара, където за Загреб е традиция да се отиде на пазара Долац да си купувате пресни плодове и зеленчуци или цветя или в супермаркет цените не са изменени по никакъв метод. Т.е. аз изрично не се съгласявам с такива спекулации или опити от изолирани единични случаи да се вършат систематизирания. Изобщо не е правилно. Нека не забравяме, че промяната на едно такова съществено нещо, каквото е националната валута е доста сериозен развой. И колкото и да предвиждаш и да се подготвяш за всевъзможни вероятни сюжети, постоянно нещо може да се случи случайно. Неслучайно, може да разговаряте и хора от други страни членки на Европейски Съюз, които също одобриха еврото за своя валута последните 10-15 години, те също ще ви кажат, че първите една - две седмици се следят опити, било от неведение, било от зла предумисъл да се направи подобен опит да се покачат цените спекулативно, това доста бързо си намира решение - или се намесва страната, или се намесва пазара. Сигурен съм, че нещата тук също ще се успокоят, най-малко аз не съм бил очевидец на нещо, което да ме впечатли, че нещо е поскъпнало - не, не бих споделил, просто цените са в друга валута.

Но и държавното управление даде поръчка, че ще работят с твърда ръка.

- Абсолютно, още в създаването в една част от информационната тактика, имаше един специфичен дял, в който жителите се призоваваха още тогава, в случай че усетят още преди влизането в еврозоната и са очевидци на спекулативно повишение на цените, още тогава могат умерено да напишат и да известят - има особено основан подобен орган към Министерство на финансите. И там можеш да кажеш - ето, аз до през вчерашния ден си купувах самун и сирене от еди кой си търговец и през вчерашния ден струваше еди какъв брой си, обаче от през днешния ден без никакво съображение това е по високо може умерено да напишеш едно такова писмо. Има много огромна мрежа от секрети клиенти, това са чиновници на разнообразни контролиращи организации, които посещават търговски обекти и ревизират на място дали има опит за нечиста сделка с цените. Така че тук страната и държавните органи мога да кажа, че работят доста крепко, когато стане дума за отбрана на публичен интерес. Самите хора го знаят и го усещат и по тази причина разчитат толкоз доста на и на страната да ги отбрани.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР