Хърватия ще въведе изменение в Наказателния кодекс, с което убийството

...
Хърватия ще въведе изменение в Наказателния кодекс, с което убийството
Коментари Харесай

Хърватия ще впише убийството на жени като самостоятелно престъпление в Наказателния кодекс

Хърватия ще вкара изменение в Наказателния кодекс, с което убийството на дами (фемицид) към този момент ще бъде независимо закононарушение, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки хърватският вестник „ Ютарни лист “.

Очаква се промените да бъдат прегледани от държавното управление най-късно до края на месеца.

Междувременно Министерството на правораздаването е получило голям брой претенции от неправителствени организации за спомагателни разяснения в дефиницията на закононарушението. Затова първичната формулировка ще бъде разширена и закононарушението няма да се отнася до всяко „ ликвидиране на близка жена “, както бе планувано авансово, а до „ ликвидиране на жена по сексуален симптом “. 

Насилието по сексуален симптом ще бъде вписано в член 87, който дефинира смисъла на нарушавания като закононарушение от ненавист, за имотни облаги или служебни секрети. 

Дефиницията на закононарушението е заимствана от Истанбулската спогодба. В член 3 на Конвенцията се показва, че „ насилието над дами “ се схваща като нарушаване на правата на индивида и форма на дискриминация против дамите и значи всички типове актове на принуждение, учредено на пола, които водят или е евентуално да доведат до физически, полови, психически или стопански увреждания или страдалчество за дамите.

В Наказателния кодекс на Хърватия ще се промени и текстът на наредбата, която дефинира всяко тежко ликвидиране без значение от пола на жертвата. Новият текст ще гласи, че този, който „ убие собствен непосредствен, който е малтретирал и по-рано “, ще получи наказване от минимум 10 години затвор.

Измененията в Наказателния кодекс, с които ще се дефинира закононарушение „ ликвидиране на жена по сексуален симптом “ провокира полемики в обществото по отношение на дали тази формулировка не съставлява дискриминация към убийството на мъже. 


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР