Хърватия и Словения са решили по два различни начина задачата

...
Хърватия и Словения са решили по два различни начина задачата
Коментари Харесай

ТОЛ – ТАКА ОГРАБВАТ ЛАПНИШАРАНИТЕ

Хърватия и Словения са решили по два разнообразни метода задачата за финансиране на пътната си мрежа. И двата наподобяват ефикасни най-малко на пръв взор.

Преди присъединението си към Европейски Съюз през 2013, 6 години и половина след България и Румъния, което намирам за незаслужено, хърватите направиха с присъединяване на страната, с частно финансиране и с пари от европейски фондове към 2000 км автомагистрали. През чукари, през които в България никому не би хрумнало да прокарва пътища, а в случай че му хрумне, ще е единствено, в случай че може да се усвоят пари.

Но хърватите направиха безупречни пътища, през добре осветени тунели, превъзходна маркировка, отклонения за всички селища, да караш и да пееш. Повечето от автомагистралите в този момент са дадени на частни консорциуми и те събират пътни такси, честарина, както му споделят по тия места.

Хърватия е тясна, само че дълга и да минеш от единия до другия край, близо 500 километра, коства към 25 евро, които аз персонално съм плащал на драго сърце.

Словенците постъпиха по различен метод. Словения е два и малко повече пъти по-малка като територия от Хърватия, само че в случай че искаш да идеш от Хърватия в Италия, няма по какъв начин, би трябвало да минеш през тази китна страна. За мен тя е по-добре уредена дори от Австрия, за Италия и дума да не става.

Словенците също имат пунктове за честарина, само че не ги употребяват. Може да се останали от югославско време, може да се резултат от някой опит, не знам. Но стоят, преди тях има знаци за понижаване на скоростта и служители на реда гледат от близко дали имаш винетка. Ако нямаш – 500 евро.

Винетките са скъпи. За 60 километра за една седмица, по-малко няма – 15 евро. За две седмици не се продават (теоритично има), за месец към този момент е 30 евро.

Сега министър-председателят рече, че тъй като българската ТОЛ-система се е закучила, страната ще я направи и ще коства 200 милиона лв.. По неговите сметки с българската честарина ще постъпват ежедневно милион и половина, значи за няма и четири месеца инвестицията ще се избие.

Супер.

Не разбирам доста, а и не желая да се заяждам, само че ми се види ненужно да се градят пунктове, да се поставят по тях хора или автомати за заплащане на такси.

По няколко аргументи.

Първо, може по образеца на словенците просто да въведем съответни цени на винетките и да се задължи полицията да следи. Без пари или против % от санкциите.

Второ, огромна част от тези проекто 200 милиона, които ще станат повече, окончателно ще бъдат откраднати.

Трето, трафикът, от който Борисов желае да събира честарина, в по-голямата си част не минава по автомагистрали, а по първокласни и второкласни пътища, където не е комфортно (и в двата смисъла) да се турят пунктове за събиране на пари.

Четвърто, не се споделя по какъв начин ще бъде за туземците. Ние честарина ли ще плащаме или ще я караме на винетки.

Има и пето, шесто, седмо, но не съм експерт.

Искам да кажа. Не ни би трябвало на гол търбух ТОЛ.

И – да, считам, че това е обир.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР