Хърватия гласува на парламентарни избори, които се очаква да се

...
Хърватия гласува на парламентарни избори, които се очаква да се
Коментари Харесай

Хърватия гласува на парламентарни избори

Хърватия гласоподава на парламентарни избори, които се чака да се трансфорат в тест за ръководещия Хърватски либерален съюз на премиера Андрей Пленкович. Анализатори считат, че доста от хората са се уморили от партията, която господства политиката на страната от независимостта ѝ през 1991 година, а многочислените корупционни кавги могат да ѝ костват болшинството на вота.

Основен конкурент на Пленкович е президентът Зоран Миланович и неговата Социалдемократическа партия. Миланович към този момент разгласи, че ще подаде оставка, в случай че групировката му завоюва благодарение на по-малките партии. Последните изследвания сочат, че Хърватският либерален съюз ще бъде победител и ще получи 60 от общо 151 места в Народното събрание, които обаче няма да бъдат задоволителни за болшинство. Ако водена от социалдемократите коалиция получи властта, това се чака да промени позицията на Загреб по разнообразни въпроси, в това число помощта за Украйна.

Избирателните секции отварят в 7 часа локално време, а гласуването би трябвало да завърши 12 часа по-късно. Право на глас имат към 3 700 000 души. Официални резултати от вота се чакат в идващите дни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР