Хърватия е арестувала близо 1700 трафиканти на мигранти тази година,

...
Хърватия е арестувала близо 1700 трафиканти на мигранти тази година,
Коментари Харесай

Хърватия е арестувала близо 1700 трафиканти на мигранти тази година

Хърватия е арестувала близо 1700 трафиканти на мигранти тази година, с 80 % повече от предходната година, заяви министърът на вътрешните работи Давор Божинович по време на конференция по тематиката за Шенген, съобщи Хина.

Броят на противозаконните влизания е с 40 % по-висок от предходната година, уточни той, като добави, че най-многобройни са били афганистанците, следвани от турските и съветските жители.

Трафикантите вземат по 5000 евро за незаконно прекосяване на територията на Хърватия, а задържаните през тази година съставляват една трета от задържаните трафиканти в Европейския съюз.

Няма индикации, че мигрантският приток ще спре, само че обстановката е друга от 2015 година, когато хората бягаха от война, а в този момент са главно стопански мигранти, уточни Божинович.

" Някои страни, които споделяха преди, че това е въпрос за човешките права, в този момент споделят, че към този момент нямат потенциал ", съобщи още министърът, като добави, че Хърватия не се нуждае от помощта на европейската организация за гранична и брегова защита Фронтекс.

Хърватската граница се охранява от 6700 гранични служители на реда и няколко хиляди служители на реда за битка с безредиците, което е пет пъти повече от силите на Фронтекс, означи Божинович, като означи, че множеството инструктори, които приготвят членовете на Фронтекс, са хърватски полицейски чиновници.

Ако Хърватия не охраняваше сполучливо границите си в сходство с високите стандарти и европейското законодателство, тя нямаше да бъде в Шенген, съобщи още министърът, като добави, че Хърватия от самото начало е казвала на Брюксел, че " в никакъв случай няма да стане гореща точка " за мигрантите. 

На 1 януари 2023 година Хърватия стана 27-мата членка на Шенгенската зона за свободно придвижване. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР