Харвардският университет се извини и премахна подвързията от човешка кожа

...
Харвардският университет се извини и премахна подвързията от човешка кожа
Коментари Харесай

Харвардският университет махна подвързията от човешка кожа на книга от 1880 г.

Харвардският университет се извини и отстрани подвързията от човешка кожа на книга от 1880 година, която се съхранява в библиотеката му, оповестиха Агенция Франс Прес и Би Би Си, на които се базира Българска телеграфна агенция.

Книгата Des Destinees de l`Ame („ Съдби на душата “) е на предпазване в университетската библиотека „ Хотън “ от 30-те години на предишния век.

През 2014 година учени откриват, че материалът, с който е подвързана, в действителност е човешка кожа. Сега обаче университетът се извини и разгласи, че е премахнал подвързията „ заради етично натоварения темперамент на произхода и последващата история на книгата “.

Des Destinees de l`Ame е медитация върху душата и живота след гибелта, написана от Арсен Усай в средата на 80-те години на 19-и век.

Френският публицист е посочил книгата си на лекаря и библиофил Людовик Булан (1839-1933). Последният тогава има концепцията да свърже работата с кожата на пациентка, страдаща от психологични разстройства, която е умряла ненадейно и трупът й бил непотърсен след това.

Харвардският университет изясни решението си да отстрани подвързията по този начин: „ След деликатно изследване, ангажиране на заинтригуваните страни и обсъждане, Харвардската библиотека и Харвардският музей стигнаха до заключението, че човешките остатъци, употребявани в подвързията на книгата, към този момент не би трябвало да принадлежат на сбирката на Харвардската библиотека заради етичния темперамент на произхода и последващата история на книгата “.

Университетската администрация търси способи да подсигурява, че „ човешките остатъци ще бъдат предадени с почитание, с цел да се възвърне достолепието на дамата, чиято кожа е била употребена “, и че „ организира спомагателни биографични проучвания на произхода на анонимната пациентка “.

Des Destinees de l`Ame идва в Харвард през 1934 година В книгата има записка, написана от доктор Булан, в която се показва, че върху корицата не е отпечатан никакъв орнамент, с цел да се „ резервира елегантността ѝ “. „ Бях съхранил това парче човешка кожа, взето от гърба на една жена “, написа той и прибавя: „ Една книга за човешката душа заслужава да има човешка обвивка “.

Преди 10 години Бил Лейн, шеф на Харвардската ресурсна лаборатория по масспектрометрия и протеомика, написа в блога на библиотеката „ Хотън “, че е „ доста малко евентуално източникът да е различен с изключение на човешки “.

Практиката за подвързване на книги в човешка кожа - така наречен антроподермична библиопегия - е разказана още през 17-и век.

През 19-и век съществуват многочислени свидетелства за това, че телата на екзекутирани нарушители са дарени на науката, а техните кожи по-късно са предадени на книговезците.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР