Хартията за гласуване с машини е произведена само от български

...
Хартията за гласуване с машини е произведена само от български
Коментари Харесай

Сиела Норма: Хартията за гласуване с машини е произведена само от български печатници

Хартията за гласоподаване с машини е създадена единствено от български печатници. Това оповестиха от " Сиела Норма " - компанията, която дава отговор за доставката и поддръжката на машините, с които гласуваме, във

Вижте цялата позиция на " Сиела Норма " тук.

Във връзка с погрешните и подвеждащи изказвания на ръководителя на ЦИК госпожа Камелия Нейкова, показани в предаването " Панорама " от 3 ноември, " Сиела Норма " би желала да направи следните разяснения:

1. За всички избори с машинно гласоподаване от последните 10 години, в това число до парламентарните избори през октомври 2022 година, Сиела е доставяла хартиените ролки за машините за гласоподаване. Те изцяло са отговаряли на спецификацията на производителя на машините, като последните доставки са напълно създадени в български печатници. Поради това е лъжа изказванието на госпожа Нейкова, че не може да се създава такава хартия в България и то не оправдава закупуването на хартия, несъответствуваща и рискова съгласно производителя на машините.

2. Цената, на която Сиела Норма е доставила хартиени ролки на ЦИК за изборите през октомври 2022 година, е 3.96 лева за численост. Преди месец госпожа Нейкова е сключила контракт, който към момента не е оповестен, за цена 13.90 лева, което е над 3.5 пъти по-висока цена, без през този интервал да е имало особени промени в цените на материалите за произвеждане.

3. При многократните претенции от страна на Сиела Норма да се поправят спецификациите и да се достави хартия с параметри съгласно условията на производителя, постоянно сме получавали отговор от госпожа Нейкова, че това не е работа на Сиела Норма и е отвън подписаните от нас контракти за публични поръчки.

4. Производителят на машините за гласоподаване Смартматик още на 17 януари документално е уведомил госпожа Нейкова за техническите параметри и условия към хартиените ролки. Въпреки това писмо, за изборите през април 2023 година е закупена хартия, която не подхожда на тези условия. За локалните избори също е оповестена техническа спецификация за хартиените ролки, която не подхожда на условията на производителя. В резултат Смартматик е внесъл в ЦИК на 20 октомври писмо, че проблемите остават и в този случай отхвърля да приема гаранционни искове. Досега отговор на това писмо не е получен.

5. Госпожа Нейкова се опита да спекулира за някакви съмнителни 200 машини за изборите през 2021 година, за които не е знаела от кое място са пристигнали, къде са и защо ще се употребяват. Това изявление е безусловно подвеждащо и погрешно, доколкото още на 10 ноември 2021 година сме я уведомили документално за мястото на предпазване и предназначението на тези машини. Още повече че с Определение № 12221 от 29.11.2021 година на Върховния административен съд дейностите за задържане на машините са оповестени за незаконосъобразни и тези машини са върнати на Сиела Норма.

Всички тези обстоятелства опровергават неистините, изказани от госпожа Нейкова в ефира на предаването „ Панорама “, и навяват на мисълта, че тези съществени проблеми са провокирани не от неведение или небрежност, а може би съзнателно.

Пълната позиция на " Сиела Норма " може да откриете на www.ciela.net.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР