“Хартиената администрация окончателно ще изчезне, а бизнесът и гражданите ще

...
“Хартиената администрация окончателно ще изчезне, а бизнесът и гражданите ще
Коментари Харесай

Пишат некролога на хартиената администрация

“Хартиената администрация ” дефинитивно ще изчезне, а бизнесът и жителите ще си отдъхнат от вървене по гишетата, съобщи пред “Труд ” вицепремиерът Томислав Дончев. Предвидено е от 1 ноември тази година администрациите да обменят документи само по електронен път, добави Дончев, в чийто сектор е основаването на електронно държавно управление.

Още от началото на февруари всички административни органи са длъжни да записват профили в системата за е-връчване.

Тази система дава опция за връчване по електронен път на фишове, санкции и други административни актове, въведени със закон. Услугата разрешава на жителите, на бизнеса и на други организации да изпращат документи до администрациите, както и тъжби и заявки по Закона за достъп до информация. Достатъчно е жителите еднократно да се записват с ПИК на Национален осигурителен институт или дипломиран електронен автограф. По този метод фрапантно се лимитира времето и се понижават разноските за взаимоотношение с администрацията.

Всички администрации, които нямат лични системи за документооборот, също ще употребяват този основен съставен елемент на електронното ръководство, увериха от Държавна организация “Електронно ръководство ” (ДАЕУ).
Към края на 2017 година в системата за е-връчване са регистрирани близо 3500 консуматори. Изпратени са над 6700 известия. Само за три месеца Националният застрахователен институт връчи повече от 2000 документа на физически лица.

Към януари тази година 135 са институциите, които действително вземат участие в електронен продан на известия, а още 272 са декларирали, че са подготвени да се причислят до края на месеца.

Анализ на специалисти на ДАЕУ сподели, че за 1422 административни услуги, които дават, служителите изискват 5985 документа от жителите и бизнеса. За пръв път организацията направи съответни крачки към същността на електронното ръководство – от условие на хартиени документи и разхождане на хората по опашки на гишета да се премине към длъжностен продан на данни от регистри. За да се отстрани условието единствено на 12 хартиени документа, сега тече изменение на над 70 закона и повече от 100 подзаконови нормативни актове. Причината е, че в огромна част от законите е записано, че даден документ се издава на книжен притежател, подпечатан с влажен щемпел.

От първи март по предложение на правосъдното министерство удостоверение за съдимост за неосъждани няма да се издава от съда. Информацията за статуса на жителите ще се удостоверява по длъжностен път.
В края на предходната седмица по искане на Българска социалистическа партия в Народното събрание се състоя спор за е-управлението. Социалистите обаче не помниха тематиката във вчерашния спор по вота на съмнение, макар единодушието на Томислав Дончев, че “гишетата генерират корупция ”, защото са свързани със индивидуален фактор. До края на март Дончев би трябвало да показа пред Народното събрание отчет за настоящото положение на електронното ръководство.

От левицата желаеха да знаят къде са потънали 2 милиарда лева за е-управление, давани в интервала 2002-2016 година Дончев разгласи, че са изхарчени едвам 100 млн. Той акцентира, че пазаруването на компютри и принтери от администрациите не е е-управление.

Оказа се, че не дава отговор на истината и необятно тиражираното изказване, че Естония е похарчила единствено 50 милиона лв. за електронно ръководство. За последните 15 години, Естония харчи почти 1% от годишния си народен бюджет за електронно ръководство, т.е. почти 60 милиона евро годишно.

62 регистъра обезпечават достъп до информации
Още 95 млн. лева харчим за е-управление

 Още през лятото на предходната година към този момент някогашният ръководител на ДАЕУ Росен Желязков заяви, че за 15 година доста от администрациите поддържат регистри единствено на хартия. Още през лятото на предходната година към този момент някогашният ръководител на ДАЕУ Росен Желязков заяви, че за 15 година доста от администрациите поддържат регистри единствено на хартия.
Планираните разноски за е-управление за тази година са в размер на към 95 млн. лева Това е действителната сума, която е тествана и утвърдена от държавното управление. В нея са включени и разноските за придобиване и замяна на компютри, принтери и друго съоръжение, което няма никаква връзка с е-управлението. Това са разноски за обезпечаване на работата на самите администрации. Разходи, без които ведомствата няма по какъв начин да работят, даже и с хартиени документи.

Към края на предходната година е обезпечен достъп на административните органи до нужни им информации от 62 регистъра, поддържани от 22 първоначални админа (публични органи, които събират от жителите и бизнеса първоначални данни). Регистрирани са над 110 000 броя поръчки приблизително на месец за приемане на данни от регистри, нужни за осъществяване на вътрешна електронна административна услуга. Дигитализирането на регистрите се оказа една от най-сложните задания, защото доста от администрациите, най-вече локалните поддържат данните си на хартия. Това важи най-много за регистрите отпреди 2001 година За 15 години администрациите не са вложили никакъв запас тези регистри да бъдат цифровизирани. Те даже не са си създали труда най-малко да сканират документите, съществена част от които се отнасят до гражданско положение. За този проблем сигнализира още през лятото на предходната година към този момент някогашният ръководител на ДАЕУ Росен Желязков.

Киберсигурност
Влизане в БАЦИС – единствено с ел.подпис


Девет са били забележките на Държавна организация “Национална сигурност ” (ДАНС) към работата на Българската акцизна централизирана осведомителна система (БАЦИС) на Агенция “Митници ”. “Осем от тях са изцяло поправени със софтуерни и организационни промени, а по деветата към момента се работи. Тя е обвързвана с това, че в цялата система на БАЦИС към този момент ще се влиза единствено с електронен автограф, а не с една ключова дума, както до момента. Сред посочените от ДАНС недостатъци на системата е било потреблението на стратегии за връзка като Skype и ICQ на компютрите, от които се влиза в БАЦИС. Този проблем към този момент е отхвърлен като Skype и ICQ са неразрешени. Друга подхваната мярка е спирането на опцията в БАЦИС да се влиза посредством далечен достъп от устройства отвън тези в митниците.

Годишно се купуват по 30 000 нови машини
Учрежденията сменят 130 000 компютри на 4 година


В държавната администрация има 129 985 лични компютри (съгласно Доклад за положението на администрацията през 2016 г.). При междинен ритъм на замяна 4 години, следва годишно да се подменят към 30 000 компютри, което надвишава 30 млн. лева годишно. Това нужната сума, без да се регистрират разноските за поддръжка, лицензи, програмен продукт и т.н,
За първи път със основаването на ДАЕУ е въведена цялостна отчетност и бистрота на всички планувани и осъществени планове и разноски за е-управление, както и цялостен бюджетен надзор на разноските за електронно ръководство по Бюджет ‘2018.

Работа на парче
Системите „ не си приказват ”

 Община Пещера предлага онлайн регистрация на каруци. Община Пещера предлага онлайн регистрация на каруци.
Разработените досега системи и техните функционалности към 2017 година не могат да бъдат употребявани като обща платформа за електронно ръководство. През годините се е допускало всяка администрация да създава лични системи и е-услуги, без да се гледа по какъв начин те се съотнасят към останалите системи и услуги в страната и без оглед на каквато и да била съгласуемост.
Затова са финансирани планове със противоречив публичен резултат, да вземем за пример за електронизиране на услуги, които съвсем не се употребяват от жителите и бизнеса. Такъв образец е услугата за онлайн регистрация на каруца на община Пещера. На уеб страницата на общината е записано, че жителите могат електронно да записват на пътно транспортно средство с животинска двигателна сила.

МЛАДА СМЯНА
Деветокласници сътвориха приложение против
телефонните измами

 Общо 19 участници в 6 екипа осъществиха близо 440 часа кодене за дните на хакатона. Общо 19 участници в 6 екипа осъществиха близо 440 часа кодене за дните на хакатона.
Общо 19 участници в 6 екипа осъществиха близо 440 часа кодене за дните на хакатона.
Приложение за предварителна защита на телефонни измами, създадено от трима възпитаници от 9 клас на Технологичното учебно заведение по електронни системи към ТУ-София (ТУЕС), завоюва наградата за най-завършен план в провелия се през предишния уикенд първи у нас цивилен хакатон по електронно ръководство Sloth.Works Civic Hackathon, подсилен от ДАЕУ. Сред отличените планове са още и решение за основаване на базов указател с консолидирана версия на законодателните актове в машинно-четим формат и приложение за определяне на свързаности в Търговския указател. Общо 19 участници в 6 екипа осъществиха близо 440 часа кодене за дните на хакатона, осведомиха от ДАЕУ. Ментори на екипите бяха водещи ИТ-специалисти и специалисти по електронно ръководство. Сред провокациите пред екипите бяха създаването на платформа за прогнозиране на равнището на замърсяване на въздуха, решение за основаване на генеричен редактор на обществени регистри, както и опциите посредством разбор на стила да се открива авторство в юридически текстове. Организаторите на хакатона са софтуерния стартъп Мадж.ио ООД и компютърната академия IT Step. Зам.-председателят на ДАЕУ Александър Йоловски акцентира, че ДАЕУ ще продължи да поддържа смислените планове, които могат да бъдат от изгода за жителите, за бизнеса и за самите администрации или които просто могат да ни покажат пътя към вярното решение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР