Харолд Джеймс, професор по история и международни отношения в Принстънския

...
Харолд Джеймс, професор по история и международни отношения в Принстънския
Коментари Харесай

Геополитичекият Давид: S8 на малките изглежда добре пред хаоса в G7 и G20

Харолд Джеймс, професор по история и интернационалните връзки в Принстънския университет, в публикация за Project Syndicate
Този септември, когато Общото заседание на Организация на обединените нации се събира за годишната си среща, освен придвижването по улиците на Ню Йорк е задръстено. Подобна е картината и в мозъците на пристигналите от целия свят представители - наподобява, че всички са фрустрирани и в действителност интригата е чия страна се оправя най-зле.

Съединени американски щати да вземем за пример са погълнати от дълбокото разделяне и желанията на Републиканската партия да не одобри резултатите от междинните избори. Вместо да се концентрират върху страховете от инфлация и криза републиканците взеха решение да активизират дребната си твърдолинейна база с извънредно непопулярна стратегия със възбраната на абортите и нечовешкото отношение към имигрантите.

Обединеното кралство се бори с хаоса след Брекзит и фискалната дестабилизация , които ще се влошат, до момента в който новото държавно управление извършва своята стратегия, която хипотетично е ориентирана към напредък.
Реклама Италия избра райнодясно ръководство, откакто в профил способно и надеждно държавно управление, ръководено от някогашния президент на Европейската централна банка Марио Драги, и то няма да направи нищо за страната - с изключение на да задълбочи раздялите. Във Франция коментаторите са обезверени от неспособността на президента Еманюел Макрон да стартира нова стратегия за промени. В Германия новото държавно управление се бори да извърши най-неотложната част от своя дневен ред: преразглеждане на отбранителната си политика - откакто самоуверено разгласи епохална смяна (Zeitenwende),.
На изборите в Швеция този месец главният победител беше крайнодясна партия , атакуваща основни стълбове на предходния политически консенсус.
Реклама
А в Европа като цяло политиците, интелектуално изтощени от десетилетие на диспути за взаимоотношенията сред паричната и фискалната политика, намират за съвсем невероятно да измислят обща енергийна тактика.

И автокрациите не са по-добре. Всъщност те наподобяват затруднени даже повече от демокрациите , що се отнася до поуките от скорошни бедствия и превръщане на курса. Китай откри, че е невероятно да излезе от своята все по-скъпа тактика " нулев Коронавирус ". А Русия служи като ужасяващ и отблъскващ образец за това какъв брой бързо безотговорните автокрации могат да изпаднат в саморазрушително безумство.

Всички тези страни са заклещени в клопки, основани от техните лични исторически мании. И както съветските водачи бързо научават, фантазиите за надмощие неизбежно водят до опозиция, безпорядък и самоизтребление.

Но до момента в който огромните исторически сили обезверено търсят способи да излязат от политическата си задънена улица, спрямо тях някои по-малки страни наподобяват устойчиви и постоянни. За да ги сплоти в контраст на G7 и G20 и други склерозирали групи, нова основана в Швейцария самодейност се пробва да сътвори, позната като S8.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР