Хармонизираният с Европейския съюз индекс на потребителските цени в Гърция

...
Хармонизираният с Европейския съюз индекс на потребителските цени в Гърция
Коментари Харесай

Инфлация от 12,1 процента в Гърция през септември

Хармонизираният с Европейския съюз показател на потребителските цени в Гърция е достигнал най-високата си стойност от влизането на страната в еврозоната, нараствайки от 11,2 на 12,1 % през август. Това демонстрират оценки на Евростат, представени през днешния ден от гръцкия в. „ Катимерини “, написа Българска телеграфна агенция.

Инфлацията в еврозоната също се повиши до исторически връх, като за първи път доближи двуцифрено равнище от 10 %. Енергията и храните са в основата на казуса, само че покачванията към този момент се разгръщат върху всички стокови категории, отбелязва вестникът.

С съгласуван показател на потребителските цени от 12,1 % Гърция е на шесто място по инфлация в еврозоната през предишния месец и с най-голямо изменение на показателя на месечна база – 3 %, измежду 19-те страни членки.

Данните на Евростат демонстрират, че Гърция е на трето място по най-висока енергийна инфлация през септември – 53,3 % (при 50,4 % през август), след Нидерландия (113,8 процента) и Белгия (67,2 процента). Енергийната инфлация в еврозоната възлезе на 40,8 % през септември по отношение на 38,6 % през август.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР