„Призван да направи това“: Нелсън Чамиса обещава нова зора за размирното Зимбабве

...
Хараре, Зимбабве – Нелсън Чамиса вярва, че има божествена мисия
Коментари Харесай

Хараре, Зимбабве – Нелсън Чамиса вярва, че има божествена мисия да доведе Зимбабве до икономически просперитет.

„Бях призован да направя това … моята мисия е да завърша работата, която не беше извършена от [Робърт] Мугабе, Джошуа Нкомо и Морган Цвангираи. Когато свърша, ще кажа, че оправих страната“, каза 45-годишният политик пред поддръжници, събрали се в Гверу в централно Зимбабве на митинг на 16 юли, преди да се впусне в песни и танци.

Ръкоположен пастор, обучен адвокат и лидер на Гражданската коалиция за промяна (CCC), основната опозиция в Зимбабве, Чамиса се насочи и към трите позиции през последните 20 години в стремежа си да промени политическия пейзаж на Южна Африка държава.

На 23 август 45-годишният ще се състезава в изборите за втори път от пет години насам срещу действащия президент Емерсън Мнангагва, мъж, който е почти два пъти по-млад от него.

През 2018 г. Чамиса събра 2,2 милиона гласа и вярваше, че е спечелил анкетата, но тя е била фалшифицирана от Мнангагва, който беше обявен за победител с 2,46 милиона гласа. Реваншът този август се определя от експертите и самия Чамиса като връзка „Давид и Голиат“, тъй като управляващата ZANU-PF печели всички избори от независимостта на Зимбабве от Обединеното кралство през 1980 г.

Неговите акаунти в социалните медии са пълни с молитви и библейски стихове, докато Чамиса пренася харизмата от амвона на митингите на своята партия, за да се хареса на огромни слоеве от населението, особено на младежите, които са разочаровани от статуквото.

Той проведе кампания за „създаване на работни места, възможности и свобода за всеки“, послание, което отекна в страна, в която половината от населението живее в крайна бедност и продължаващата икономическа криза навлиза в нова глава.

В своя манифест Чамиса каза, че ще осигури макроикономическа стабилност с едноцифрена инфлация и стабилни обменни курсове, ще изгради икономика на стойност 100 милиарда долара и ще създаде 2,5 милиона работни места за пет години.

„Неговият политически план също така показва, че той наистина има прашка да унищожи безбройните предизвикателства, измъчващи Зимбабве“, каза Бекезела Гъмбо, изследовател в Института за демокрация на Зимбабве, каза пред Al Jazeera.

Проучване през юни, проведено сред 2000 регистрирани избиратели от Elite Africa Research, постави Chamisa начело с 47,6 процента от гласовете и 38,7 процента за Mnangagwa.

Политическо пътуване

Ако Чамиса спечели, той ще бъде един от най-младите президенти на континент, където средната възраст е 18,5 години, но средната възраст на президент е 62. Мугабе, предшественикът на Мнангагва, беше на 93 години по време на свалянето му от власт военен преврат от 2017 г.

Въпреки че е млад по стандартите на континента, Chamisa има дълъг списък от отличия.

През 2003 г., на 25-годишна възраст, той беше избран в парламента, най-младият човек, направил това в историята на Зимбабве. На 31 години той вече е станал министър в кабинета.

В страна с добре образовани хора – Зимбабве има ниво на грамотност от 90 процента – Чамиса има четири степени, включително диплома по право от Университета на Зимбабве и степен по управление и развитие от Станфордския университет.

Той пристига в столицата през 1996 г. от Масвинго на югоизток, за да учи за дипломата си по маркетинг в Политехническия колеж в Хараре. Хараре беше огнище на студентски активисти и Чамиса се включи активно в политиката.

В училище той се свързва с хора, които го насочват към политическия му път, включително Чарлтън Хвенде, студентски лидер по това време, а сега старша фигура на CCC.

Тяхното приятелство процъфтява и Чамиса в крайна сметка наследява Хвенде като президент на SRC през 1999 г. На тази позиция Чамиса започва да усъвършенства способността си да работи с тълпите.

„Спомням си през 1999 г., когато Чамиса дойде в университета в Зимбабве и някои студентски лидери малко се колебаеха да го оставят да говори, защото не беше от университета... но когато говореше, той беше толкова красноречив, очарователен и убедителен, Никсън „Председателят Мао“ Никадзино, бивш студентски лидер и съвременник на Чамиса, каза пред Ал Джазира. „Тълпите го обичаха и популярността му в колежа нарасна оттам.“

Тази година Чамиса и други студентски лидери се присъединиха към Движението за демократична промяна, ръководено от Морган Цвангираи. Десетилетие по-късно, когато оспорвани избори доведоха до това Цвангираи да стане министър-председател на президента Мугабе в споразумение за споделяне на властта, първият назначи Чамиса за министър в кабинета.


Противоречив път към върха

През юни 2006 г. той стана говорител на MDC и скоро стана влиятелен глас в политиката на страната, натрупвайки голям брой последователи.

Но той също трябваше да премине през редица противоречия.

През април 2015 г. Върховният съд постанови спорно, че компаниите имат право да прекратяват договорите на работниците чрез връчване на тримесечно предизвестие, което води до загуба на хиляди работни места в Зимбабве. Присъдата, постановена срещу двама служители на BP Shell, беше връх в юридическата кариера на Чамиса, който представляваше местната фирма Zuva Petroleum, която пое активите на британския енергиен гигант

Това накара неговите критици и някои работнически групи да твърдят, че ролята на Чамиса в съдебното дело е в разрез с неговите социалистически пълномощия.

„Този ​​млад защитник, който се бореше за големите шефове срещу работниците, не беше никой друг, а Нелсън Чамиса“, каза Тръст Гакане, лидер на група, наречена Работници за справедливост в Зимбабве (ZWJ), малко след появата на Чамиса като лидер на MDC-T три години по-късно.

Той беше обявен за лидер на партията след смъртта на Цвангираи, който почина от рак на дебелото черво през февруари 2018 г. Някои вътрешни хора видяха това като „преврат“, тъй като Чамиса беше най-малко старшият заместник в партията.

„Чамиса беше възможен наследник на Цвангираи... но Цвангираи не е позначил никого за наследник и всеки, който го каже, е просто политиканство“, каза Норест Марара, бизнесмен и опозиционен служител, който беше близък до Цвангирай, пред Ал Джазира.

„Като един от тримата вицепрезиденти на MDC-T, възможността за успех имаше … [но Чамиса] пое властта непроцедурно и затова загуби в съда. Обикновено трябваше да бъде свикан извънреден конгрес за избор на нов лидер в съответствие с устава на партията.“

В крайна сметка Chamisa напусна MDC-T през април 2020 г., тъй като вътрешните борби продължиха, и основа CCC в рамките на 20 месеца.

Младата партия бързо се наложи сред работническата класа на зимбабвийците, разочаровани от състоянието на икономиката. На междинните парламентарни избори през 2022 г. той спечели 19 от наличните 28 места, намалявайки броя на бившата му партия и сигнализирайки за намерение да се бори за останалите 210 изборни места в парламента.

„Срещу всяко нечестие“

През 2007 г. Чамиса беше брутално нападнат от неизвестни нападатели, заподозрени, че са агенти на държавната сигурност, на международното летище в Хараре и получи счупен череп.

По време на кампанията този път нещата изглеждаха по-спокойни, но опозицията обвини агенти по сигурността, че са нападнали партийни членове на митинги. Полицията в страната му забрани да провежда митинги в поне четири града. Поддръжниците му казаха, че това е селективно прилагане на закон, изискващ разрешителни за такива събирания, тъй като събитията на управляващите не са засегнати.

Въпреки това, Чамиса не беше възпрян от мисията си, ако може да се вземе предвид неотдавнашните му туитове.

„Идвам срещу всяко нечестие в мощното име на Господа“, туитира той на 1 юли. „Давид каза на филистимеца: „Ти идваш срещу мен с меч, копие и копие, но аз идвам срещу теб в името на Господа на Всемогъщите, Бога на войнствата, когото вие презряхте.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР