Пет ключови въпроса за изборите в Зимбабве

...
Хараре, Зимбабве – На 23 август шест милиона регистрирани избиратели
Коментари Харесай

Хараре, Зимбабве – На 23 август шест милиона регистрирани избиратели в Зимбабве ще отидат до урните, за да изберат президент на страната.

Въпреки че фокусът е най-вече върху президентската надпревара с високи залози, в 10-те провинции на южноафриканската страна избирателите също ще гласуват за представители на местното правителство и представители на парламента.

Настоящият президент Емерсън Мнангагва се стреми към втори и последен петгодишен мандат като държавен глава в съответствие с конституцията на страната.

Основният съперник на Mnangagwa е Нелсън Чамиса, 45-годишният лидер на опозицията, който казва, че има следното, което да причини разстройство.

Ето пет причини, поради които тези избори са толкова оспорвани.

Икономичност

С високата безработица, местната валута, която бързо губи стойност спрямо щатския долар, и хиперинфлацията, която ерозирала покупателната способност, икономиката ще бъде основен определящ фактор на тазгодишните избори.

Половината население живее в крайна бедност. Освен това доларът на Зимбабве се търгува от 1 до 6800 щатски долара, докато годишната инфлация през юни е 175,8 процента.

Също така продължаващите последици от пандемията COVID-19 и руската инвазия в Украйна предизвикаха скок в цената на хранителните продукти. Земеделските производители на ключови култури като царевица са имали прекъсвания в доставките на стоки като пшеница и торове.

Като такова, състоянието на икономиката ще бъде основна грижа за избирателите на тези избори.

Под наблюдението на Мнангагва икономиката се сви и анализаторите са разделени относно това какво означава това за кандидатурата му за преизбиране.

„За разлика от 2018 г., когато [президентът] имаше предимството да бъде герой на преврата през ноември 2017 г. и общото усещане, че му се дава шанс, този път той демонстрира, че ... няма план да прави неща по-добре, както се вижда от неуспеха му дори да напише манифест“, каза Бекезела Гъмбо, главен изследовател на базирания в Хараре мозъчен тръст Zimbabwe Democracy Institute, каза пред Al Jazeera.

Но Елдред Масунунгур, директор на Института за масово обществено мнение (MPOI) и преподавател по управление и публично управление в Университета на Зимбабве, не е съгласен.

„Икономиката е в коматозно състояние, [но] … ZANU-PF [Африканският национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт, партията на Мнангагва] има поддръжници, които ще се придържат към него. Загадка е защо зимбабвийците гласуват за ZANU-PF, когато партията е авторът на тяхното нещастие. Това е загадка, която изисква самостоятелно разследване.“

Манифестът на Chamisa обещава „макроикономическа стабилност, характеризираща се с едноцифрена инфлация и стабилни обменни курсове“, икономика от 100 милиарда долара и създаване на 2,5 милиона работни места за пет години.

Регионална стабилност

Зимбабве преживя значителна политическа нестабилност през последните няколко десетилетия, като насилието, корупцията и авторитаризмът са повтарящи се теми.

Слабото представяне на икономиката на страната доведе до хиляди зимбабвийци, които наводниха съседна Южна Африка, Ботсвана, Замбия и Мозамбик за по-добри възможности. Приблизително два милиона зимбабвийци са в Южна Африка и това отчасти доведе до сблъсъци между заселниците и местните жители във време на нарастваща ксенофобия там.

Пиърс Пигу, старши консултант на Международната кризисна група за Южна Африка, вижда, че статуквото продължава.

„Наистина нещата може да се влошат на този фронт и независимо от въоръжаването на античужденците в Южна Африка и Ботсвана, вероятно повече зимбабвийци ще се насочат на юг“, каза той пред Al Jazeera. „Възможностите за зимбабвийците са ограничени и сегашната икономическа траектория е малко вероятно да смекчи подобни обстоятелства за мнозинството.“

„Малко вероятно е това да окаже голямо влияние върху стабилността, а по-скоро ще подхрани вече съществуващото напрежение.“

Прозрачност и почтеност на процеса

Изборите в Зимбабве от 2002 г. насам бяха помрачени от масово изборно насилие, което доведе до смъртта на над 500 души. През 2008 г. повече от 200 поддръжници на опозицията са били убити, според Amnesty International.

Шест души бяха убити през август 2018 г., когато протестиращи поискаха обявяване на изборните резултати поради опасения, че те ще бъдат фалшифицирани в полза на управляващата партия, която е на власт от независимостта през 1980 г.

В Зимбабве всички избори се оспорват от 2002 г. насам. В продължение на десетилетия активистите призовават за реформи за повишаване на независимостта и ефективността на държавните институции, както и прозрачността на изборния процес.

Проучване на Afrobarometer в Зимбабве показа, че само 47 процента от зимбабвийците се доверяват на Избирателната комисия на Зимбабве (ZEC) за провеждането на надеждни избори през 2023 г. Проучването също така разкри, че доверието в ZEC като цяло е слабо сред жителите на Зимбабве и само малцинство от гражданите смятат изборите през 2018 г. за свободни и честни.

„Тези обстоятелства предполагат, че в най-добрия случай можем да очакваме продължаване на статуквото, селективните репресии и театъра на реформите“, каза Пигу. „Не мисля, че изборите ще решат нещо. Външни играчи ще се включват само ако има широко разпространено насилие.

Социални услуги

За по-голямата част от жителите на Зимбабве достъпът до качествено здравеопазване, образование и основни услуги не съществува. Държавните болници са зле оборудвани и може да нямат основни консумативи и лекарства.

Мнангагва, който обвини за състоянието на страната санкциите, наложени от западните страни поради последиците от противоречивите поземлени реформи в началото на 2000-те години, казва, че правителството му е направило крачки в развитието на инфраструктурата и производството на електроенергия и е разраснало минната икономика от $3 млрд. през 2018 г. с надежда да генерира $12 млрд. приходи до края на 2023 г.

Корупция

Корупцията е дългогодишен проблем в Зимбабве и подкопава общественото доверие в правителството. Само тази година документална поредица от четири части на Ал Джазира предизвика възмущение в страната.

Поредицата разкрива как огромни количества злато се пренасят нелегално всеки месец от Зимбабве, шестият по големина производител на злато в Африка, до Обединените арабски емирства, подпомагайки прането на пари чрез сложна мрежа от фиктивни компании, фалшиви фактури и изплащания длъжностни лица.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР