Инфографика: Как протичат изборите в Зимбабве?

...
Хараре, Зимбабве – На 23 август жителите на Зимбабве се
Коментари Харесай

Хараре, Зимбабве – На 23 август жителите на Зимбабве се отправят към урните, за да изберат следващия президент на страната, което според политическите експерти ще бъде трудно състезание.

Единадесет кандидати се борят за най-високата позиция.

Но надпреварата до голяма степен се разглежда като реванш между Нелсън Чамиса, 45-годишният лидер на опозицията, и човека, който го победи на президентските избори през 2018 г., Емерсън Мнангагва, действащ президент.

80-годишният Мнангагва, който пое управлението от Робърт Мугабе, първия президент на Зимбабве, след преврат през ноември 2017 г., е лидер на Африканския национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт (ZANU-PF).

Чамиса ръководи Гражданската коалиция за промяна (CCC), откакто беше сформирана през януари 2022 г. след отделяне от Движението за демократична промяна – Алианс, преди това водеща опозиционна партия.

Полето включва също активист и професор по конституционно право Лавмор Мадхуку от Националното учредително събрание.

Дъглас Муонзора, лидер на Движението за демократична промяна (MDC-T), оттегли кандидатурата си на 8 август, заявявайки, че изборите са фарс, но избирателната комисия каза, че бюлетините вече са отпечатани.

Общо 6,5 милиона души са се регистрирали да гласуват в 12 340 избирателни секции в 10-те провинции на страната.

Това са деветите избори от независимостта през 1980 г. за страната с приблизително 15,5 милиона души.

Колко често се провеждат избори?

Съгласно конституцията от 2013 г. Зимбабве трябва да провежда общи избори на всеки пет години. Последните избори се проведоха през юли 2018 г.

Кой може да се кандидатира за избори?

В изборите могат да участват политически партии и независими кандидати. От кандидатите се изисква да заплатят номинационна такса; за 2023 г. таксата беше определена на 1000 долара за кандидати за парламент и 20 000 долара за кандидати за президент.

Кои са ключовите въпроси в изборите?

Състоянието на икономиката на страната вероятно ще бъде основна грижа за избирателите. Зимбабве продължава да е изправен пред значителни икономически предизвикателства, включително високи нива на безработица, хиперинфлация и загуба на повече от 80 процента от стойността на валутата спрямо долара само тази година. Корупцията е дългогодишен проблем в Зимбабве, подкопавайки общественото доверие в правителството. По-рано тази година документална серия от четири части на Ал Джазира с шокиращи разкрития за контрабанда на злато от лица, свързани с правителството, предизвика възмущение в страната. Неадекватността на качественото здравеопазване, образование, енергия и основни услуги често е належаща грижа за гражданите в Зимбабве.

Гражданите само за президент ли ще гласуват?

Освен президентските избори, жителите на Зимбабве ще избират и представители на местните съвети и членове на парламента.

От Конституцията от 2013 г. Националното събрание на Зимбабве, долната камара на парламента на Зимбабве, се състои от 270 членове. От тях 210 представители се избират чрез едномандатни избирателни райони.

Останалите 60 места са специално предназначени за жени и се разпределят чрез пропорционално представителство в 10 избирателни района, всеки от които съдържа шест места. Това пропорционално представителство се основаваше на географското деление на провинциите на страната. В деня на изборите всеки гласоподавател гласува по една бюлетина, което е решаващ фактор при разпределението на местата между съответните партии и за двете категории места.

Сенатът има 80 членове.

 

Как гласуват хората?

Избирателната комисия на Зимбабве (ZEC), конституционният орган, който ръководи изборите в страната, наблюдава процеса на регистрация на гласоподавателите, където отговарящи на условията граждани на възраст 18 и повече години могат да се регистрират за гласуване. Регистрационни центрове са създадени в цялата страна и от гражданите се изисква да предоставят доказателство за самоличност и пребиваване, за да бъдат включени в избирателния списък. В деня на изборите избирателни секции са създадени в цялата страна. В тези секции работят избирателни служители, които са обучени да управляват процеса на гласуване. Всяка секция обслужва определен брой регистрирани избиратели, а местоположението на избирателните секции се оповестява предварително. При пристигането си в определената за тях избирателна секция регистрираните избиратели представят документите си за самоличност и имената им се сверяват с избирателния списък. След това им се дава бюлетина, която те маркират тайно, за да посочат предпочитания от тях кандидат. След това бюлетините се поставят в защитена урна. След като гласува, избирателят потапя пръста си в незаличимо мастило. След приключване на гласуването урните се транспортират до определени центрове за преброяване. Бюлетините се преброяват внимателно, обикновено в присъствието на представители на политическите партии и наблюдатели, за да се осигури прозрачност. Резултатите от всяка избирателна секция се записват и сумират. ZEC събира, проверява и обобщава резултатите от всички избирателни секции, за да определи общия брой гласове, получени от всеки кандидат. Този процес се контролира от ZEC и се наблюдава от представители на политически партии и независими наблюдатели. Печелившият кандидат се определя въз основа на най-големия брой подадени валидни гласове.

Как печели кандидат за президент?

За да бъде обявен кандидат за президент за победител, той или тя трябва да получи повече от 50 процента от гласовете. Ако нито един кандидат не получи повече от 50 процента от гласовете, се провежда балотаж между двамата кандидати с най-голям брой гласове. По закон балотажът обикновено трябва да се проведе в рамките на 28-42 дни след първоначалните избори.

Кога ще научим резултатите?

Съгласно Избирателния закон на Зимбабве, резултатите от всички избори трябва да бъдат обявени в рамките на пет дни след затварянето на гласуването.

Какво се случва, ако кандидат се почувства измамен?

Ако кандидат за президент не е доволен от резултата от изборите, той може да потърси правна защита, като обжалва пред Конституционния съд на Зимбабве. Кандидатът или техни представители могат да сезират съда в рамките на седем дни след обявяване на резултатите от изборите и след като са изчерпали всички налични правни средства за защита, за да разгледат своите оплаквания. След това съдът ще разгледа и реши изборния спор, като решението му ще бъде окончателно и задължително. Съгласно Избирателния закон всяко оспорване или петиция трябва да бъде подадено в рамките на седем дни след обявяване на изборните резултати. След това Конституционният съд разполага с максимум 14 дни, за да разгледа и да се произнесе по въпроса. Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР