Характеристиките на една развита държава са силна икономика, развита инфраструктура,

...
Характеристиките на една развита държава са силна икономика, развита инфраструктура,
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Силна икономика и развита инфраструктура ще решат демографския проблем

Характеристиките на една развита страна са мощна стопанска система, развита инфраструктура, качествено обучение и опазване на здравето и среда, която способства за борене на демографските проблеми, наред със тласъците за поощряване на раждаемостта. Да отглеждаш деца е задача. Това сподели ръководителят на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания Калоян Паргов по време на среща на членове на СИНПИ с публицисти.

Той уточни, че демографската рецесия не е проблем единствено за България, а и за Европа и напомни, че първата и най-важна задача, която си сложи СИНПИ още през август 2022 година, е „ Мисия 9 милиона “.

Паргов съобщи, че за жалост, през последните 30 години демографските индикатори се утежняват с всяко минало десетилетие. В този интервал към 3 милиона българи са напуснали страната или са умряли, а раждаемостта фрапантно понижа.

„ Политическата рецесия в последните две години не способства за решаването на тези проблеми, а в противен случай – задълбочава ги, поради неналичието на работещ парламент и законодателен орган, който да си взаимодейства с изпълнителната власт “, посочи ръководителят на СИНПИ.

Калоян Паргов показа и идеята на сътрудниците от Фондация „ Мечта за дете “, които интензивно работят за ранен и своевременен скрининг на младите и профилактика на репродуктивните качества.

Ивелина Рускова - ръководител на фондацията, описа за осведомителната акция, която организират измежду младите българи, отдадена на предварителната защита и профилактиката на репродуктивното здраве, както и за други начинания на „ Мечта за дете “, които са ориентирани към стимулиране на раждаемостта.

По думите на Паргов измежду целите на СИНПИ са също по този начин проблемите в енергетиката, образованието и опазването на здравето.

„ Експертите в СИНПИ могат да оказват помощ за образуването на качествени политики в областта на стопанската система и финансите, водещи до успеваемост и резултати. Тези експерти могат да работят за разрешаване на проблемите в развиването на икономическата, макроикономическата среда и оправянето с инфлационните процеси в страната “, изясни той.

Бившият министър на капиталовото планиране и член на Института проф. арх. Иван Данов се спря на тематиката за строителството като част от икономическата тактика на страната.

Той сподели, че съгласно социологически изследвания строителството обгръща към 30-35% от брутния вътрешен артикул на страната.

„ Секторът изисква сигурност, ред, предвидимост и бистрота. В тази тенденция СИНПИ приготвя данни, които ще бъдат показани пред другите сектори и ще бъдат обект на полемики “, разгласи проф. Данов.

Според него един от най-важните детайли в бранша на строителството е построяването на огромни инфраструктурни планове, в частност пътното строителство.

Експертите на Института са разискали и анализирали обстановката в бранша. Констатирано е, че свързаността в посока Изток-Запад е относително добре развита, само че в посока Север-Юг се следи голямо забавяне в осъществяване на плановете.

„ Обезлюдяването и икономическото закъснение на Северна и Северозападна България се дължи на първо място на това “, изясни Иван Данов.

Той сподели, че построяването на инфраструктурната мрежа е значимо за икономическото развиване на страната.

„ СИНПИ ще работи в посока разрешаване на тези стратегически проблеми посредством привличане на експерти по пътно строителство “, разгласи проф. Данов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР