Хаос с направленията за PCR тестовете у нас. След отпадането

...
Хаос с направленията за PCR тестовете у нас. След отпадането
Коментари Харесай

След отпадане на епидемичната обстановка: Хаос с направленията за PCR тестове

Хаос с направленията за PCR тестванията у нас. След отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура лаборатории сигнализират, че няма изясненост дали Здравната каса покрива проучването.

В момента в лаборатория не приема никакви посоки за PCR проби. Причината - неясноти дали могат да продължат да вършат проучването по каса след отпадането на епидемиологичната конюнктура.

Въпреки отпадането на направленията за тест от джипитата - други лаборатории пък не престават да одобряват документите, издадени през март.

„ Наистина е малко неустановено ситуацията. Но ние ще одобряваме пациентите, с цел да нямаме спорове, и че въпреки всичко това са годни посоки “, споделя доктор Благовеста Пенчева, която е медицински шеф на верига лаборатории.

В другите лаборатории процентът на проби по каса варира сред 50 и 80 от общо осъществените проучвания.

Според здравната каса - дали лабораториите одобряват посоки зависи от контракта.

„ Със заповед на министъра на опазването на здравето по време на изключителната епидемиологична конюнктура бяха избрани лечебни заведения, с които бяха подписани контракти за осъществяване на ВСМДИ " Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 ". Тези контракти приключват своето деяние при анулация на изключителната епидемиологична конюнктура. “

От касата допълват, че лабораториите, сключили контракт, привързан не с изключителната конюнктура, а с рамковия контракт, могат да продължат да одобряват посоки.

Неясноти обаче има и в лечебните заведения. От Александорвска, да вземем за пример, потвърдиха, че от 1 април проучванията са платени, оповестява БТВ.

Очакванията в бранша са с подписването на новия анекс проблемите да се изчистят.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР