Хамас не може повече да контролира Газа. Това заяви ръководителят

...
Хамас не може повече да контролира Газа. Това заяви ръководителят
Коментари Харесай

Кой ще управлява Газа в случай на поражение на Хамас?

" Хамас " не може повече да управлява Газа. Това съобщи ръководителят на външнополитическата работа на Европейския съюз Жозеп Борел през днешния ден на годишната конференция " Диалог в Манама " - годишен конгрес за външна политика и политика за сигурност в столицата на Бахрейн, оповестява " Ройтерс ". " Така че кой ще управлява Газа? Мисля, че единствено един може да направи това - палестинската власт. "

повдигнаха въпроси измежду международните и районните сили и Организация на обединените нации за това кой ще управлява региона при положение на проваляне на " Хамас " в анклава, който ръководи от 16 години.

Само Палестинската власт (ПА) , образувание, подкрепяното от Запада, което упражнява лимитирано самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг, може да ръководи Газа след края на войната Израел- " Хамас ", разгласи Борел.
 Израел отхвърли резолюцията на Организация на обединените нации за Газа
Израел отхвърли резолюцията на Организация на обединените нации за Газа

Докато Хамас продължава да държи заложници, сходни ограничения са несъответствуващи

Йорданският външен министър Айман Сафади изрази подозрение, че Израел може да реализира задачата си да унищожи " Хамас " с тежките си бомбардировки и навлизане в Ивицата Газа. " Израел споделя, че желае да унищожи " Хамас ". Тук има доста военни хора, просто не разбирам по какъв начин тази цел може да бъде осъществена ", съобщи той.

Саудитска Арабия прикани на конференцията за неотложно преустановяване на огъня сред Израел и " Хамас ". " Виждаме по какъв начин цивилни умират всеки ден. И би трябвало да сложим завършек на това през днешния ден, а не на следващия ден ", сподели саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан.

Израел изключи всяко преустановяване на огъня, преди неговите 240, да бъдат освободени. " Хамас " от своя страна даде обещание дълга и продължителна борба против Израел.
 Хамас са прекратили договарянията за заложниците
Хамас са прекратили договарянията за заложниците

Решението е взето след израелската офанзива против болничното заведение " Ал-Шифа "

Брет Макгърк, основният консултант на президента на Съединени американски щати Джо Байдън по Близкия изток, сподели на конференцията в Манама, че освобождението на заложници, държани от " Хамас ", ще докара до скок в доставките на филантропична помощ и забележителна пауза в боевете в Газа.

Израелско-палестинските мирни договаряния са замразени от 2014 година ПА е мощно непопулярна измежду палестинците, тъй като я възприемат значително като подкупен подизпълнител на сигурността на Израел.

Хамас завладя Газа след къса революция през 2007 година с партията на Абас Фатах и ​​е надълбоко вградена в обществото на Газа. Години на договаряния за помиряване сред противниците не съумяха да реализират пробив за обновяване на ръководството на ПА на Газа.
 Байдън има вяра, че освобождението на заложниците ще се случи
Байдън има вяра, че освобождението на заложниците ще се случи

Той е зает и беседва всеки ден със страните, участващи в договарянията

Високопоставен чиновник от Обединените арабски емирства, които реализираха с посредничеството на Съединени американски щати съглашение за нормализиране с Израел през 2020 година, предизвести, че провлечен спор в Газа може да породи радикализация в по-широкия Близък изток. " Колкото по-дълго продължава рецесията, толкоз по-голяма е заплахата рецесията да излезе отвън надзор и мисля, че би трябвало да бъдем доста, доста деликатни ", сподели Ануар Гаргаш, дипломатически консултант на президента на ОАЕ.

ОАЕ и други консервативни арабски страни от Персийския залив, произвеждащи нефт, виждат " Хамас " и други ислямисти като опасност за стабилността на Близкия изток и отвън него. Около две трети от палестинците в Газа са били разселени от настъплението на Израел. Много от избягалите се опасяват, че може да останат непрекъснато бездомни.

Айман Сафади предизвести, че Йордания ще направи " каквото е належащо, с цел да спре " сходно изселване . " Ние в никакъв случай няма да позволим това да се случи; като се изключи че е военно закононарушение, то би било директна опасност за нашата национална сигурност. Ще създадем всичко належащо, с цел да го спрем. "
 Израел: Близо 100 000 души са се преместили от север на юг в Газа
Израел: Близо 100 000 души са се преместили от север на юг в Газа

Преговорите за заложниците - " ще отнеме време "

Йордания, която граничи със Западния бряг, пое по-голямата част от палестинците, които избягаха или бяха прогонени от домовете си, когато Израел беше основан през 1948 година

Войната в Газа породи страхове от катаклизми в Йордания, защото чиновници виждат риск Израел да изгони палестинци всеобщо от Западния бряг, където офанзивите на израелски заселници против палестинци се усилиха след
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР