Хамас и Израел се доближават до споразумение прекратяване на огъня

...
Хамас и Израел се доближават до споразумение прекратяване на огъня
Коментари Харесай

Хамас и Израел се доближават до прекратяване на огъня, твърди лидерът на движението

" Хамас " и Израел се приближават до съглашение преустановяване на огъня в линията Газа, увери през днешния ден водачът на палестинското ислямистко придвижване Исмаил Хания, представен от Франс прес, Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" ( " Хамас " ) изпрати отговора си на братята от Катар и на медиаторите. Приближаваме се към сключването на съглашение за преустановяване на огъня ", сподели Хания в малко известие, оповестено в акаунта на палестинското придвижване в " Телеграм ", съобщи Агенция Франс Прес.

Лидерът на " Хамас " повтори същото в изказване, изпратено до Ройтерс. Текстът не съдържа детайлности.

Очаква се съглашението да бъде показано по-късно през днешния ден от представители на Катар, сподели пред катарската телевизия Ал Джазира различен почитан представител на " Хамас ", представен от Ройтерс.

Иззат ар Ришек, който е член на политическото бюро на палестинското ислямистко придвижване, уточни, че краткотрайното преустановяване на огъня ще даде опция в линията Газа да бъде доставена филантропична помощ.

Сделката също така планува замяна на хора сред двете страни в спора, означи той, като посочи, че " предстоящото съглашение ще включва освобождението на израелски дами и деца заложници в подмяна на освобождението на палестински деца и дами от окупационните затвори ".

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън изрази оптимизъм, че е на път да бъде реализирано такова съглашение, напомня Ройтерс.

Ден по-рано Катар, който посредничи за освобождението на заложници, държани от " Хамас " в линията Газа, каза, че остават единствено " доста дребни " спънки пред постигането на сделка по въпроса, отбелязва Агенция Франс Прес.

Вчера Исмаил Хания се срещна в Катар, където живее, с председателката на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич.

" Хамас " взе към 240 заложници при нападението си в Израел на 7 октомври. От няколко дни се приказва, че е на път да бъде реализирано съглашение за освобождение на част от пленниците в подмяна на преустановяване на огъня, което да разреши доставките на филантропична помощ, от каквато популацията на линията Газа обезверено се нуждае.

На този стадий обаче насилието не стопира.

Най-малко 17 души са били убити при израелски въздушен удар в бежанския лагер Нусейрат, в централната част от линията Газа, в среднощ, заяви палестинската публична новинарска организация УАФА, представена от Ройтерс.

Тези данни не са тествани по самостоятелен път. Засега няма коментар от страна на израелската войска.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР