Хакването на търговски самолет с цел предизвикване на пълен срив

...
Хакването на търговски самолет с цел предизвикване на пълен срив
Коментари Харесай

Стана ясно, че модерните навигационни системи на самолетите са уязвими на хакерски атаки

Хакването на търговски аероплан за предизвикателство на цялостен срив на навигацията им звучи като нещо, което може да се види единствено във филмите, само че незнайна група от седмици насам прави сходни офанзиви, наречени „ спуфинг “ офанзиви над самолети над Близкия изток. При един от случаите бизнес аероплан съвсем навлиза в иранското въздушно пространство без позволение.

През септември OPSGROUP – интернационална група от 8000 души, формирана от водачи, диспечери, планировчици, контрольори и летателни техници стартира да вижда произшествия, при които търговски самолети в района на Близкия изток са получавали „ спуфнати “ (подменени) GPS навигационни сигнали. Тези офанзиви са повлияли и на аварийните им навигационни системи, което е довело до цялостен отвод, написа Motherboard.

През последните 5 седмици са регистрирани повече от 50 сходни случая, съсредоточени към Багдад, Кайро и Тел Авив. Атаките употребяват характерен вектор, който разкрива „ фундаментален минус в дизайна на авиониката “. „ Спуфинг “ офанзивата визира инерциалната референтна система (IRS) на самолета, която се употребява за навигацията му.

„ IRS би трябвало да е независима система, която да не може да бъде „ спуфната “, т.е. да бъдат сменени данните в нея. Идеята, че може да бъде изгубена всякаква опция за бордова навигация и да се наложи водач да пита контрола на въздушното придвижване за позицията си и да изисква курс, е концепция която е на пръв взор е безсмислена, изключително за модерни самолети с най-новата авионика. Многобройни отчети обаче удостоверяват, че това се е случило. “

пише OPSGROUP

Един от отчетите показва, че екипажът на бизнес аероплан Embraer 650, пътуващ от Европа за Дубай е изгубил и двата си GPS навигационни модула на борда на самолета и GPS сигналите към iPad-ите на водача и втория водач. Екипажът споделил, че IRS към този момент не работи и те разбрали, че нещо не е наред, едвам когато автопилотът почнал да завива наляво и надясно. След като системата за ръководство на полетите на самолета посочила известие за неточност в GPS, екипажът изискал радарни вектори от контрола на въздушното придвижване, които показвали, че са се отклонили от курса на 80 морски благи и съвсем са навлезли в иранското въздушно пространство без позволение.

Тази нова „ спуфинг “ офанзива е извънредно значима, защото за разлика от заглушаването на GPS, „ спуфингът “, който работи като експлойт от нулев ден против авиационните системи, също по този начин поврежда IRS и аварийните системи, което съставлява по-голяма опасност за сигурността на самолетите.

„ Спуфинг “ офанзиви на GPS са употребявани и от Израел, с цел да се отбрани от ракетни удари на Хизбула, което може да заплаши търговски самолети. Израел е предизвестил водачите, които кацат в страната, че не би трябвало да разчитат на GPS за кацане, а да употребяват други способи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР