Хакерството и фалшивите новини са съвременните черни изкуства, каза за

...
Хакерството и фалшивите новини са съвременните черни изкуства, каза за
Коментари Харесай

А ти помагаш ли на черното изкуство?

Хакерството и подправените вести са актуалните черни изкуства, сподели за Българска телеграфна агенция Жоро Пенчев - специалист в цифровите технологии и публичните науки, откривател на градските политики и нововъведенията. Той бе измежду лекторите на първия Варненски фестивал на науката.

Организатор на почналия през вчерашния ден тридневен конгрес е фондация „ Красива просвета “. В рамките на фестивала варненци имат свободен достъп до 40 събития за деца и още 20 за възрастни и фамилна аудитория. Проявяващите интерес към науката имат опция да се включат в разнообразни работилници и да чуят на понятен език лекции от разнообразни сфери – от астрономия, през медицина и роботика, до кулинария.

При ежедневното прилагане на технологии не всеки път си даваме сметка по какъв начин се поддаваме на „ тъмната “ страна, разяснява Жоро Пенчев, който е и представител на списание за фантастика и футурология „ ShadowDance “. Той акцентира, че това е годно освен за хакерските офанзиви, а и за подправените вести в мрежата, дезинформацията, за фейк-а, който разрешава друг вид операции. 

Като сериозна заплаха експертът означи кибер насилието, изключително сред деца. Младежката душeвност в относително токсична интернет среда може да бъде обременена в дълготраен проект, е неговата позиция. По думите му голям проблем е това, че кибер насилието се случва доста бързо, а против него мъчно може да се реагира, защото в множеството случаи хората, които го осъществят, са анонимни. Във виртуалната среда се случва нещо, което във физическия свят мъчно може да се види - тълпата против един човек, уточни Пенчев. Според него проблем за нашата страна е, че към момента няма задоволително механизми, с цел да се окаже помощ на потърпевшите. Съществуват класическите горещи линии, на които хората са готови да окажат поддръжка, само че е нужно с този проблем да бъдат ангажирани и институции - както държавни, по този начин и локални, уточни специалистът. Той добави, че младежите би трябвало да знаят, че най-хубавият метод за предотвратяване е общуването и, когато нещо ги тормози, да споделят, единствено че наложително с близки хора, на които имат вяра, а не в интернет.

В страната към момента липсва институционален потенциал за обучаване на младежите по безвреден интернет, сподели още Пенчев. Според него е хубаво, че има организации, които се занимават с този проблем, само че те не могат да доближат до всички младежи в страната.

На въпрос дали изкуственият разсъдък също няма да се окаже част от актуалната черна магия, специалистът показа, че духът към този момент мъчно може да бъде върнат в бутилката. Изкуственият разсъдък към този момент е измежду нас и би трябвало да си даваме сметка за това, добави той. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР