Хакерската атака срещу сайта на Президентството и срещу други правителствени

...
Хакерската атака срещу сайта на Президентството и срещу други правителствени
Коментари Харесай

Гавният прокурор: Хакерските атаки са направени от руския град Магнитогорск

Хакерската офанзива против уеб страницата на Президентството и против други държавни страници идва от Руската федерация. Нейният зародиш е в град Магнитогорск - Челябинска област, оповестиха основният прокурор Иван Гешев и шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов на брифинг в събота.

Припомняме, че по-рано през днешния ден уеб страниците на президента и на още няколко ведомства, както и на прокуратурата, станаха обект на масирана DDoS офанзива - т.е. разпределен отвод на услуга. Българска национална телевизия заяви, че става въпрос за съветската хакерска група KILLNET.

" Да, офанзивата е от град Магнитогорск. Софийска градска прокуратура е упълномощила инспекция, работи се с ГДБОП и ДАНС. Обект на офанзивата не е единствено институцията на Президентството, обект на офанзива е българската страна. И то българската страна като част от европейското семейство. Обект на тези хакерски офанзиви са голям брой министерства – на вътрешните работи, на правораздаването, на защитата, Конституционният съд, прокуратурата ", съобщи Иван Гешев.

" Това е сериозен проблем, той е предстоящ. Ние сме част от европейското семейство, ние пазиме европейските полезности. Защитаваме съответни съществени демократични полезности като правовата страна и върховенството на закона. Затова е обикновено, откакто сме ясно позиционирани по тази тематика, да има последици – това е част от тези последици ", разяснява Гешев офанзивата, идваща от Русия.

" Ние ще си свършим работата, с цел да защитим българския народен интерес, както и този на Европа и евроатлантическите ни сътрудници ", добави основният прокурор и сподели, че ще получим подпомагане от европейските сътрудници по този проблем. " Това е престъпен случай ", съобщи той.

Сарафов от Национална следствена служба съобщи, че хакерската офанзива е " против държавността ". Тя идва от " група хакери, основани в Магнитогорск, Руската федерация ". " По предписание на основния прокурор работата е предоставена на ГДБОП, ДАНС и отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба. Благодарение на профилирания програмен продукт, с който разполагаме, проследихме офанзивата в нейния зародиш – Магнитогорск ", съобщи той.

" Дали е едно лице хакер, дали е група хакери, дали е някоя държавна конструкция или ведомство, което желае да навреди на българската страна, това ще го установим в хода на следствието. Надявам се да установим съответните лица, които стоят зад тази офанзива ", добави Сарафов.

От територията на Русия това не е първата хакерска офанзива против нашата страна – офанзивата против „ Български пощи “ също беше оттова, напомни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР