Хакерската атака продължава - трети ден училища в страната получават

...
Хакерската атака продължава - трети ден училища в страната получават
Коментари Харесай

Трети ден киберзаплахи в десетки училища в страната - ще повлияят ли на учебния процес?

Хакерската офанзива продължава - трети ден учебни заведения в страната получават сигнали за сложени взривни устройства. Тази заран заплашителни имейли са получили образователни заведения в Бургас, Варна, София, Ямбол и Стара Загора.

Много деца и през днешния ден останаха отвън класните стаи и към този момент се слага въпросът по какъв начин ще се навакса пропуснатият материал. Според шефовете проблем няма - пропуснатото е малко и има заложени буфери от образователно време. Единственото безпокойство е обстановката да не продължи прекомерно дълго.

Около 30 столични учебни заведения през днешния ден към 10 сутринта получиха имейли за сложени бомби. Сред тях и Националната финансово-стопанска гимназия. Там имаше евакуация през вчерашния ден и занятията трябваше да стартират по обяд. Заради новия мейл учениците още веднъж останаха на студа.

" Днес ни пишеха, че ще имаме учебно заведение от втора счита тъй като ние имаме минусов и нулев час, само че организацията както виждам нещо куца. Не знам за какво е по този начин, уповавам се да се пооправят нещата ", споделя Иван Иванчев, 8 клас.

И в Бургас, Ямбол и Стара Загора имаше учебни заведения със закани и евакуация. Във Варна също получиха имейли, само че не преустановиха занятията.



" Много наприятна обстановка, през днешния ден децата няма да са на учебно заведение, на следващия ден сутринта се надявам образователния развой да бъде възобновен ", сподели Илиана Бицова шеф на ОУ " Петко Славейков " в Ямбол.

" Това пречи на образователния развой, не е окей да се случва във всяко едно учебно заведение, би трябвало някакви ограничения да се създадат. Това е доза стрес както за госпожите, по този начин и за шефовете ", счита Аксел Мартинов, възпитаник от 12 клас, Бургас.

Освен напрежението и дискомфорта, който сътвориха, евакуациите сложиха и въпроса по какъв начин ще се навакса материалът, пропуснат от разнообразни учебни заведения в тези три дни.

" Съвсем малко е пропуснатият материал и не съставлява проблем той да бъде наваксан във времето, което остава до края на образователната година. Няма потребност от някакво преструктуриране или каквото и да е друго наваксване ", разяснява Диян Стаматов, шеф на 119-то СУ в София.

Няма потребност да се взимат дни от пролетната почивка, която стартира на 8 април, споделя още Стаматов. Единственото, което го тормози, е обстановката да не продължи прекомерно дълго, тъй като, съгласно него, в този случай не е допустимо и онлайн образование.

" В актуалните наредби няма написана процедура, при която, когато има сигнал за бомба или други устройства да се учи онлайн, тъй че и това не е вид при тази изключителна обстановка ".

Онлайн образование може да има единствено при Ковид и при оповестена изключителна конюнктура.

Репортери: Елиана Димитрова, Давид Сукнаров, Румяна Стефанова, Надежда Сутрева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР