Хакерите все по-често преследват цели като кражба и публикуване на

...
Хакерите все по-често преследват цели като кражба и публикуване на
Коментари Харесай

Бум на хакерските атаки с криптиращи вируси срещу руски компании

Хакерите все по-често преследват цели като кражба и издание на чувствителни данни

Компаниите за киберсигурност считат, че от началото на пролетта броят на офанзивите с откуп против съветски компании се е утроил. Това се дължи на събитията в Украйна. След началото на спора хакерската общественост се разцепи, като разнообразни групи поддържаха страните в спора, написа "Комерсант ", представен от.

От Kaspersky Lab означават, че през 2022 година хакерите, боравещи с рансъмуер са трансформирали тактиката си, като са минали от всеобщи разпращания по пощата към офанзиви с ясна цел и са почнали да употребяват по-сложен програмен продукт, който може да работи на голям брой операционни системи. Хакерската група Conti е създала криптограф, който може да работи на системи Linux - "обещаваща " посока, означават от Positive Technologies, защото известността на тези платформи пораства.

Не по-малко значима беше и геополитическата страна на въпроса. Хакерските групи започнаха да заемат една от страните в украинския спор и да правят своите офанзиви в поддръжка на Русия или Украйна. Олег Скулкин от Group-IB съобщи, че след поръчката на Conti за поддръжка на съветската страна един от украинските ѝ сътрудници е разгласил персоналните данни на членовете на Conti и изходния код на основания от тях криптиращ вирус, който след това е бил употребен против съветски компании. Според Group-IB от началото на пролетта до момента броят на офанзивите за приемане на откуп за ресурсите на съветските компании се е утроил.

Отбелязва се също по този начин, че векторът на хакерските атаки се е трансформирал в известна степен: обичайно криптиращите вируси се употребяват за изнудване за възобновяване на достъпа до данни, а в този момент хакерите все по-често преследват други цели: кражба и издание на чувствителни данни, както беше в тази ситуация с случая в RuTube, както и нарушение на работата на ресурсите единствено поради публичния отзив.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР