Хакери може да са намерили начин вече да инсталират пиратски

...
Хакери може да са намерили начин вече да инсталират пиратски
Коментари Харесай

Sony запуши дупка в PS5, позволяваща инсталирането на пиратски игри

Хакери може да са намерили метод към този момент да конфигурират пиратски игри на PlayStation 5. Това излиза наяве от, които цитират изобретение на Анди Нгуен (познат в Интернет с псевдонима си theflow0). Той разкрил, че PlayStation пренесли бъг от PS4 в PS5, макар, че са запушили дупката в предното конзолно потомство през предходната година.

Нгуен изяснява, че грешката се е получила при прехода от версия 9 към 11 на FreeBSD. „ Открих го в PS4 и две години по-късно в PS5. Изглежда, че кръпката им по някакъв метод е върнал бъга при прехода от FreeBSD9 към FreeBSD11 “, споделя Нгуен пред медията.

Миналата година Нгуен разгласява в обществената мрежа Twitter доказателство, че е съумял да доближи до дебъг менюто на PlayStation 5 конзолата си – нещо, което при естествени условия не би трябвало да може да прави. Т.нар. „ джейлбрейк “ се показва в свалянето на вградената отбрана на PlayStation, което на собствен ред разрешава инсталирането на емулатори за други конзоли, да играе пиратски игри, както и достигането на някои характерности, които не са налични при обикновено потребление. Ако притежателят на една такава подпора е онлайн обаче, Sony може да го засече и да му забранят да играят в мултиплейър.

Нгуен открива казуса при PS4 през 2020 и го рапортува на Sony, а след това го открива още веднъж и при започване на тази година още веднъж рапортува на компанията, че той е разполагаем и в PlayStation 5.

Експлоатирането на уязвимостта е позволилo на Нгуен да доближи до ядрото на операционната система. PlayStation употребява модифицирана версия на FreeBSD. Самият Нгуен споделя, че сходни неточности в софтуерната обработка – задръстване на дупка и представянето ѝ отначало – не са необичайност, и не упреква Sony. Те пък от своя страна възнаградили Нгуен с премия от $10 000, а самата дупка е запушена по-рано тази седмица.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР