Хакан Фидан е външният министър в първия кабинет на президента

...
Хакан Фидан е външният министър в първия кабинет на президента
Коментари Харесай

Хакан Фидан – първият дипломат във „Века на Турция“

Хакан Фидан е външният министър в първия кабинет на президента Реджеп Ердоган от доктрината " Векът на Турция ". Назначението му през 2023 година беше удивително заради големия му опит и надлежно огромните упования към него.

Фидан е първият топ посланик на страната, който идва от националното разузнаване и службите за сигурност, като заема значими постове в държавните структури от 2003 година насам, когато Ердоган става министър-председател на Турция.

Той е определян за " очите и ушите " на президента, най-доверен съдружник и дясна ръка. Самият Ердоган един път споделя, че Фидан е неговата " черна кутия ".

В основата на външнополитическата визия, следвана от двамата, стои укрепването на така наречен " стратегическа автономност " на Турция - блян, съгласуван с задачата на огромната тактика, известна като " Ос на Турция ". Тази упоритост е ориентирана към издигането на страната до световен състезател в границите на разрастващата се интернационална система. По създание тя се стреми да трансформира Анкара в мощен стопански, боен и дипломатически фактор.

Хакан Фидан има блестяща кариера - от подофицер до учен, от бюрократични длъжности до Масачузетския софтуерен институт, а през днешния ден - Министерството на външните работи, само че от дълго време е част от механизмите на външната политика и националната сигурност. В първата си обществена тирада като министър на външните работи той акцентира, че " ще следва национална и самостоятелна външна политика ".

 Ердоган и Фидан на срещата на върха Г-20

На 29 януари Фидан стартира балканската си обиколка - Албания, България и Румъния. В София той ще организира диалози с външния министър и вицепремиер Мария Габриел, по отношение на двустранните връзки, които стават все по-ключови предвид на актуалната обстановка в района – рецесията на сигурността в Черно море и обстановката в Западните Балкани.

България, Турция и Румъния подписаха основно съглашение за разминиране на Черно море на 11 януари в Истанбул. Тристранното съдействие е изключително значимо предвид на обстановката на голямо интернационално напрежение и неустановеност, до момента в който самото Черно море е спектакъл на военни дейности.

 Румънската фрегата Queen Mary

Фидан акцентира, че Турция би трябвало да се отърве от зависимостта на разузнаването на други страни и да ускори своите служби за по-силна и ефикасна външна политика. Ръководената от него Разузнавателна служба на Турция усилва активността си в битката против тероризма в Сирия и Ирак, както и в страната, и в последна сметка покачва успеваемостта си на интернационалната сцена.

Според анализатори Фидан и решенията му в границите на Разузнавателна служба на Турция изиграват решаваща роля за нормализирането на връзките на Турция с районните сътрудници в Близкия изток. Той има забележителен принос изключително в разговора със Сирия.

Като се вземе поради пътят на Хакан Фидан в турските държавни структури, излиза наяве, че той към този момент е доста умел посланик надалеч преди 2023 година По време на новата си служба като външен министър на страната Фидан се занимава с въпроси, които са му били познати зад завесите на политическата сцена. Поради това Фидан е определян като най-подходящата фигура, която да дефинира пътя на меката мощ на Турция.

Фидан се стреми да затвърди сегашната ориентировка на турската външна политика и да „ бетонира “ интернационалния статут на Турция като първа районна мощ, която има блян за все по-голямо въздействие в света. Анкара, като член на НАТО, остава и главен медиатор сред Запада и Русия.

 Среща на Фидан с сътрудника му от Швеция Тобиас Билстрьом и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Днес страната е изправена пред неустойчивостта в Близкия изток и извънредно изострени връзки с Израел след началото на войната с Хамас. Анкара построява връзки с Иран, само че в това време остава незаместим съдружник на Съединени американски щати в границите на НАТО.

На първи януари тази година Фидан очерта своята тактика: " В този интервал, когато интернационалната система е обвързвана с неустановеност и световната неустойчивост е застрашена, нашата самостоятелна външна политика, насочена към Турция, провеждана под управлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, трансформира страната ни в важен фактор, който оформя интернационалния дневен ред и оказва въздействие в сериозни райони ".

Според турския анализатор Мухиттин Атаман, Фидан желае да затвърди „ насочената към Анкара външнополитическа ориентировка “. Хакан Фидан е нов вид посланик във времената на новата роля на Турция в интернационалните връзки. /БГНЕС

----------------------

Материалът е квалифициран от Международния отдел на Агенция БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР