Хаити поиска от ООН и САЩ да изпратят военни сили

...
Хаити поиска от ООН и САЩ да изпратят военни сили
Коментари Харесай

Хаити поиска военна помощ от ООН и САЩ

Хаити изиска от Организация на обединените нации и Съединени американски щати да изпратят военни сили за стабилизиране на страната, в частност за запазване на сигурността на основната инфраструктура, след убийството на президента Жовенел Моиз, оповестиха организациите, предава Българска телеграфна агенция.

Що се отнася до настояването към Организация на обединените нации, канцеларията на краткотрайния министър председател на Хаити Клод Жозеф го е отправила в писмо до Обединените народи, забелязано от Ройтерс, а самият документ е с дата 7 юли. Това е денят, в който Моиз беше убит в дома си. В писмото се споделя, че задачата на настояването е " да бъдат подкрепени напъните на националната полиция да възвърне още веднъж публичния ред и сигурност на цялата територия на страната ".

За да бъде позволено в Хаити да бъдат ситуирани военни или полицейски мироопазващи сили на Организация на обединените нации, ще е нужно одобрнието на 15-членния Съвет за сигурност на организацията. Същевременно Жозеф удостовери пред Асошиейтед прес, че страната му е поискала и от Съединени американски щати да изпратят военни сили, още веднъж за стабилизиране на ситуацията в Хаити и по-специално за отбрана на сериозната инфраструктура след убийството на Моиз, до момента в който страната се занимава с организирането на нови избори.

" Определено се нуждаем от поддръжка и по тази причина се обърнахме към нашите интернационалните сътрудници за помощ ", сподели той в изявление за АП, само че отхвърли да заяви повече детайлности. " Убедени сме, че нашите сътрудници могат да оказват помощ на националната полиция да се оправи със обстановката. "

Жозеф съобщи, че недоумява по какъв начин е допустимо съперници да се пробват да се възползват от убийството на Моиз, с цел да вземат властта - отпратка към група депутати, които заявиха честност към Жозеф Ламбер, ръководителя на разпуснатия Сенат, и го признаха за краткотраен президент. Временният министър председател визираше косвено и Ариел Анри, чиято кандидатура за министър председател бе издигната от Моиз единствено ден преди да бъде погубен.

" Не се интересувам от битки за власт ", сподели Жозеф в късото телефонно изявление, без да загатва поименно Ламбер. " Има единствено един метод да станеш президент на Хаити. С избори. Затова призовавам всички да работим дружно по този начин, че страната да има определен президент. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР