Хагабула на Тодор П. Тодоров получи в Брюксел една от

...
Хагабула на Тодор П. Тодоров получи в Брюксел една от
Коментари Харесай

Хагабула на Тодор Тодоров получи една от специалните награди на ЕС за литература

" Хагабула " на Тодор П. Тодоров получи в Брюксел една от петте специфични награди за литература на Европейския съюз. Голямата премия беше присъдена на създател от Дания, а другите четирима създатели със специфични награди са от Исландия, Словения, Нидерландия и Германия.

Носителят на Наградата получава 10 000 евро и още 10 000 евро за превод на книгата, а носителите на специфични награди получават 5 000 евро и още 5 000 евро за превод. Към " Хагабула " към този момент има и предложения за издаване на 4 езика.

Наградата за литература на Европейския съюз е годишна самодейност, почнала през 2009 година, в границите на която се отличават най-хубавите новопоявили се европейски създатели. Наградата е част от европейската стратегия “Творческа Европа ”

Всяка година през февруари 14 писатели и техните книги се предлагат от национално жури — по една книга за всяка участваща страна. Всички номинирани създатели се разпространяват в цяла Европа, с цел да доближават до по-широка интернационална аудитория оттатък техните национални и езикови граници. През април 7-членно европейско жури присъжда 1 „ Голяма премия “ и 5 специфични оценки в разнообразни категории на създатели от листата на 14-те номинирани писатели.

Наградата се присъжда на 3-годишни цикли, което разрешава на България и останалите 40 страни, участващи в програмата Творческа Европа “, да предлагат публицист на всеки три години. В организирането на събитието вземат участие и Федерацията на европейските издатели (FEP) и Международната и европейска федерация на търговците на книги (EIBF).


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР