"Гугъл" представи нов дудъл, посветен в чест на 147-я рожден

...
"Гугъл" представи нов дудъл, посветен в чест на 147-я рожден
Коментари Харесай

Google ни припомня за мъжа, който за първи път чисти с прахосмукачка в кралския дворец

"Гугъл " показа нов дудъл, отдаден в чест на 147-я рожден ден на изобретателя на прахосмукачката Хюбърт Бут.

Бут е роден на днешната дата (4 юли) през 1871 година в град Глостър, Англия.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КАК СА ЧИСТИЛИ БАБИТЕ НИ КЪЩИТЕ СИ

Когато е на 18 години стартира да учи в Централния механически лицей в Лондон, където се занимава с инженерство и машиностроене.

След като приключва Бут стартира да работи в Института на строителните инженери.

Създаването на прахосмукачката става инцидентно - до момента в който Бут е на проява на машина за разчистване на железопътни вагони.

Във видеото горе пък вижте по какъв начин едно куче чисти с прахосмукачка

Машината "духала " с въздух под налягане килими. Изобретението не е било дейно, тъй като машината вдигала мръсотията във въздуха единствено.

10 неща, които не чистите постоянно, а би трябвало

Младият Бут обаче се сетил за нещо забавно и попитал уредниците на демонстрацията - за какво не създадат машината да всмуква, а не да издухва. Някои инженери му дали отговор, че тази система е към този момент тествана и е невъзможна за осъществяване.

През 1901 година Хюбърт не се отхвърля, а основава машина, която трансформира всяко домакинство по света. Ражда се гениалната концепция на Бут за прахосмукачката, откритие, което по-късно той патентова и назовава "Пухтящият Били ".

Бут основава и компания, която предлага уреда на пазара. Първата прахосмукачка коствала към 350 английски лири.

Първоначално се задвижва от бензинов, а по-късно и от електрически мотор. "Пухтящият Били " бил обслужван от екип служащи в бели дрехи.

Прахосмукачката била с големи размери. Заради това тя била транспортирана с каруца, която паркирали пред къщата, където трябвало да се чисти. Оттам пускали през прозореца маркуч, дълъг близо 30 метра.

Бут взема решение, че новата му компания има потребност от реклама. Предлага на притежателя на ресторант да му почисти гратис салона и той се съгласява.

Новината за изобретението бързо стига и до кралския замък.

През 1902 година Бут е поканен да почисти килим в Уестминстърското абатство при подготовката на сватбата на Едуард VII и кралица Александра.

Резултатът бил впечатляващ, а една прахосмукачка е конфигурирана в Бъкингамския замък, друга в замъка Уиндзор.

В началото на века единствено за 10 години са измислени сходни уреди за разчистване. Двама американци показват вариации на прахосмукачката.



Хюбърт Сесил Бут прекарва идващите близо две десетилетия във водене на каузи.

Бут въпреки всичко продължава да трансформира и развива прахосмукачката си през годините. Макар че най-после губи борбата против компанията "Хувър " на пазара на домашните електроуреди, компанията му се преориентира към индустриалния пазар, като стартира да създава все по-големи модели за заводи и хранилища.

Откривателят умира на 84-годишна възраст в Англия през 1955 година



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР