Губернаторът републиканец на американския щат Оклахома обяви, че е подписал

...
Губернаторът републиканец на американския щат Оклахома обяви, че е подписал
Коментари Харесай

Губернаторът на Оклахома подписа един от най-рестриктивните закони за абортите в САЩ

Губернаторът републиканец на американския щат Оклахома разгласи, че е подписал закон, забраняващ аборта след шестата седмица от бременността, съобщи Франс прес. Агенцията отбелязва, че това е един от най-строгите закони в страната по въпроса за абортите и че подписването му става в миг, когато Върховният съд на Съединени американски щати се готви да анулира правото на аборт на федерално ниво.
       
" Представлявам всичките четири милиона поданици на Оклахома, които с голяма решителност желаят да защитят неродените деца ", написа Кевин Стит в Туитър, обнародвайки текста, гласуван от щатския законодателния орган предишния четвъртък.

" Искам Оклахома да стане щатът, който отстоява най-силно живота ", съобщи той.

Законът планува медицински изключения, при които е възможно да се извърши аборт, само че не и при положение на обезчестяване или блудничество.

Консервативна Оклахома за няколко месеца одобри хиляди тексаски дами, които желаят да създадат аборт, откакто Тексас утвърди сходен текст. През септември предходната година този щат вкара закон, забраняващ спиране на бременността по избор от момента, когато ултразвукът засече сърдечен темп на ембриона, което ще рече към четири седмици след забременяването. Законността на сходни текстове в други щати се изследва от Върховния съд от няколко месеца.

В понеделник вечерта обаче публикуването във в. " Политико " на проекторешение на Върховния съд по този въпрос сподели, че близо 50 години откакто узакони абортите в цялата страна, федералната институция се готви да върне на щатите пълномощието да ги позволяват или не разрешават.

Изтичането на този документ, чиято достоверност беше доказана от съда (макар той да акцентира, че това не е дефинитивно решение), имаше взривен резултат във Вашингтон и накара президентът демократ Джо Байдън още веднъж да съобщи поддръжката си за правото на аборт.

Ако Върховният съд анулира решението по делото " Роу против Уейд ", страната ще се върне към обстановката отпреди 1973 година, когато всеки щат беше свободен да забрани или позволи абортите. Общо 26 консервативни щата, най-вече в централните и южните елементи на страната, като Уайоминг, Тенеси и Южна Каролина, са подготвени да забранят абортите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР