Губернаторът на Пенсилвания стартира автоматична регистрация на гласоподаватели

...
Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро обяви във вторник, че щатът
Коментари Харесай

Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро обяви във вторник, че щатът вече автоматично ще регистрира гражданите на Пенсилвания, които имат право да гласуват, когато получат или подновят лични карти и шофьорски книжки.

„Поемам ангажимент да осигуря свободни и честни избори, които позволяват на всеки имащ право на глас глас да бъде чут“, каза губернаторът от Демократическата партия в съобщение за новините, описващо плана. „Автоматичната регистрация на гласоподаватели е разумна стъпка за гарантиране на сигурността на изборите и спестяване на време и данъчни долари на жителите на Пенсилвания.“

Ходът на Шапиро идва, когато Пенсилвания е готова да повтори ролята си на ключов щат на бойното поле на президентските избори през 2024 г. и в битката за контрол над Сената на САЩ, като сенаторът демократ Боб Кейси ще бъде преизбран. През 2020 г. Пенсилвания беше сред няколко щата в центъра на фалшиви твърдения за измама на гласоподаватели, насърчавани от бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници.

Двадесет и три щата, управлявани предимно от демократите, плюс Вашингтон, окръг Колумбия, са въвели някаква форма на автоматична регистрация на избиратели, според Националната конференция на законодателните органи на щатите.

От вторник жителите, които отиват в центровете за шофьорски и фото лицензи на Министерството на транспорта на Пенсилвания, за да получат нови или подновени лицензи и лични карти, ще бъдат „автоматично преминати през процеса на кандидатстване за регистрация на гласоподаватели, освен ако не се откажат от това“.

Кабинетът на губернатора каза, че имащите право на глас преди това е трябвало „да предприемат допълнителни стъпки, за да се включат в процеса на регистрация на гласоподаватели“.

Губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър се обръща към тълпата по време на церемониите по встъпването в длъжност на 1 януари 2023 г. пред Капитолия на щата в Лансинг, Мичиган. Губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър се обръща към тълпата по време на церемониите по встъпването в длъжност на 1 януари 2023 г. пред Капитолия на щата в Лансинг, Мичиган. Ал Голдис/AP

„Гласоподавателят вече е в държавно съоръжение с документи за самоличност в ръка и ще бъде сниман и ще подпише името си по електронен път“, каза секретарят на Британската общност на Пенсилвания Ал Шмид, републиканец, номиниран от Шапиро. „Всичко това да се случи едновременно означава, че процесът на проверка е изключително сигурен и прави процеса на регистрация по-ефективен.“

Републиканците от Камарата на представителите на Пенсилвания обаче настръхнаха от действията на губернатора демократ, като казаха, че това е трябвало да стане чрез законодателната власт.

„Проблемът тук не е непременно целта, а средството“, каза лидерът на републиканците в Камарата на представителите Брайън Кътлър в изявление, предоставено на CNN.

„Това едностранно действие в навечерието на изборите, които вероятно ще бъдат силно оспорвани и близки, ще накара много избиратели в Пенсилвания да продължат да поставят под въпрос сигурността и резултатите на нашата система“, каза Кътлър.

Според офиса на Шапиро към декември 2022 г. 8,7 милиона жители на Пенсилвания са били регистрирани да гласуват, но повече от 10,3 милиона жители са имали право да се регистрират.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР