Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви в неделя, че назначава

...
Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви в неделя, че назначава
Коментари Харесай

Кой е Лафонза Бътлър, изборът на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм да замени Файнщайн в Сената?

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм разгласи в неделя, че назначава Лафонза Бътлър в Сената на Съединени американски щати, с цел да размени сенатор Даян Файнщайн, която умря предходната седмица на 90-годишна възраст.

Бътлър разгласява в X, някогашен Twitter, в понеделник, че за нея е „ чест “ да одобри назначението на Нюсъм и тя сподели „ Готова съм да послужвам “. Бътлър сега е президент на EMILYs List, демократична група, отдадена на избирането на дами, които поддържат правата на аборт.

Вицепрезидентът Камала Харис възнамерява да постави клетва във вторник.

Кейти Портър, Адам Шиф и Барбара Лий — към този момент оповестиха, че се кандидатират.

Бътлър ще послужи и като решителен 51-ви глас за демократите в Сената, които имат едва болшинство в горната камара и пазят няколко места в алените щати през 2024 година

Бътлър единствено да бъде третата чернокожа жена, която служи в Сената. Карол Моузли Браун от Илинойс беше първата, служейки от 1993 до 1999 година Харис беше втората, от 2017 година до вицепрезидент през 2021 година Бътлър беше старши консултант в президентската акция на Харис през 2020 година

Тя е втората намерено лесбийка в Сената и първата чернокожа лесбийка в Сената. Тя и брачната половинка й Ненеки имат щерка на име Нила. Въпреки че записите за гласоподаване в Мериленд, забелязани от CBS News, демонстрират, че Лафонза Бътлър от Силвър Спринг е регистриран да гласоподава в този щат, офисът на Нюсъм сподели в понеделник, че Бътлър ще се пререгистрира в Калифорния, където има дом, когато постави клетва. 

Какво е професионалното минало на Лафонза Бътлър?

Според биографията й от EMILYs List, Бътлър е израснала в Магнолия, Мисисипи, и е посещавала Джаксънския държавен университет, исторически университет с чернокожи.

В изявление за Elle през 2021 година Бътлър сподели, че фамилията й не е от вида, „ което приказва за избори или политика на масата за вечеря, само че ние бяхме фамилията, което приказва за това какво значи да бъдеш в работа на другите. Какво вършим, с цел да помогнем на някого? "

В същото изявление тя сподели, че до момента в който е работила с профсъюза SEIU, е съумяла да го " свърже с работните места, които моите майка ми имаше. "

" Имаше паралели в моята кариера и това, което знаех, че майка ми е претърпяла самата тя като служащ ", сподели Бътлър. „ Винаги съм чувствал, че работата, която съм правил, е била моята опция да продължа пътя на майка ми и да направя тези работни места по-добри за децата на тези служащи. “

На 30-годишна възраст Бътлър беше определен президентът на най-големия профсъюз в Калифорния и най-големия профсъюз на служащите по домашни грижи в нацията, SEIU Local 2015. Тя също е служила като вицепрезидент на SEIU International и президент на Държавния съвет на SEIU California.

В биографията на Бътлър се споделя, че тя е прекарала 20 години в работническото придвижване, в това число работа по акцията за повишение на минималната почасова заплата до $15 в Калифорния, първият щат в страната, който направи това.

Бътлър беше консултант в президентската акция на Хилъри Клинтън през 2016 година

През 2018 година Бътлър и политическите консултанти Ейс Смит, Шон Клег и Хуан Родригес сътвориха компанията за политически съвещания SCRB Strategies. Родригес управлява първичната акция на Харис за 2020 година, с Бътлър като старши консултант.

След като Харис напусна конкуренцията, Бътлър работи като шеф на публичната политика и акции в Северна Америка за Airbnb.

Какво направи Бътлър с EMILYs List?

До назначението си в Сената Бътлър беше президент на EMILYs List, групата, която поддържа дамите на поста, които поддържат правата на аборт. Тя беше първата цветнокожа жена, заела тази позиция.

EMILYs List е мощен инструмент за набиране на средства за демократите, откакто събра близо 68 милиона $ през изборния цикъл през 2022 година, съгласно OpenSecrets.

Бътлър сподели на новинарската организация Capital B News в изявление през февруари.. 2022 година, че след изборите през 2016 година „ повече от 60 000 дами се свързаха с нас от цялата страна и желаеха да се предложат за социална работа. “

„ От тактическа позиция създадохме онлайн общности с цел да могат те да се свързват между тях, предложихме онлайн образование и го направихме налично, без значение от коя общественост този човек се свързва с нас, уверихме се, че работим за разширение на държавната и локалната работа на EMILYs List, " сподели тя.

EMILYs List издаде изказване в понеделник, в което хвали Бътлър като „ реформаторски водач “.

Според изказването от офиса на Newsom, Бътлър ще се отдръпна от ролята си в EMILYs Избройте по кое време тя се причислява към Сената.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР