Губернаторът на Флорида Рон Десантис обяви решението си да изпрати

...
Губернаторът на Флорида Рон Десантис обяви решението си да изпрати
Коментари Харесай

Флорида праща националната си гвардия в подкрепа на Тексас

Губернаторът на Флорида Рон Десантис разгласи решението си да изпрати бойци от Националната армия на щата в Тексас, с цел да оказват помощ за прекъсването на потока от незаконни мигранти през границата с Мексико, заяви Fox News.

Става дума за батальон с бройка до 1000 военнослужещи - посочи той.

" Тук сме, с цел да кажем, като народ на Флорида, че би трябвало да спрем това настъпление по южната ни граница един път вечно ", сподели губернаторът, застанал заобиколен от гвардейци и до табела с надпис " Спрете нашествието ".

Десантис съобщи, че президентът Джо Байдън има пълномощията да затвори границата , само че му " липсва воля " да го направи. " Липсва му способността да види казуса подобен, какъвто е, и да си свърши работата ", акцентира той.

Това е първият случай, в който сили на Националната армия на Флорида ще бъдат ситуирани отвън щата, отбелязва телевизионният канал.

В поддръжка на губернатора на Тексас Грег Абът, който се опълчи на федералните управляващи по отношение на миграционната рецесия, към този момент се оповестиха 25 губернатори на републикански щати, които упрекнаха Байдън и неговата администрация, че отхвърлят да ползват имиграционните закони.

Някои щати оповестиха готовността си да изпратят чиновници на правоохранителните органи в Тексас, с цел да се борят с незаконните мигранти. Губернаторът на Тексас лейтенант Дан Патрик заплаши президента с борба с въоръжените сили на щата.

Между управляващите в Тексас и администрацията на Съединени американски щати поражда спор по отношение на контрола на границата с Мексико.

Още напролет на 2021 година републиканският губернатор на Тексас Грег Абът инициира некоординирана с федералните управляващи интервенция за попречване на противозаконния поток от мигранти и опиати от Мексико под кодовото име " Самотна звезда ". Тексас е именуван " Щатът на самотната звезда ", защото това е звездата на знамето му.

Впоследствие, заради влошаващите се условия на южната граница, по крайбрежията на река Рио Гранде - естествена бариера сред Съединените щати и Мексико - са инсталирани няколко реда бодлива тел. На Националната армия на Тексас и на полицейските чиновници, ситуирани на границата, беше позволено да арестуват незаконни мигранти по обвинявания в нарушение на публичния ред . През лятото на 2023 година на 305-метров сектор от река Рио Гранде покрай град Игъл Пас се появи плаваща преграда - верига от буйове.
 Мексико приканва за преустановяване на щателните инспекции на границата с Тексас
Мексико приканва за преустановяване на щателните инспекции на границата с Тексас

Според страната инспекциите " усложняват миграционната обстановка "

На 1 декември 2023 година федерален съд подрежда буйовете да бъдат отстранени, само че управляващите в Тексас отхвърлят да се съобразят с това. През януари Националната армия и щатската полиция поемат контрола над парковата зона в Ийгъл Пас и стопират да пропущат колите на федералните гранични патрули. Администрацията изпрати писмо до държавното управление на Тексас , в което изиска федералният достъп до този сектор от границата да бъде неотложно възобновен, само че щатските управляващи още веднъж отхвърлиха да се подчинят. В последна сметка Върховният съд на Съединени американски щати постанови да се отстранен оградите и да се позволи на федералните сътрудници да пресечен телената мрежа по границата с Мексико.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР