Грузинските депутати стигнаха до сблъсъци в парламента, съобщава Ройтерс. Причината е,

...
Грузинските депутати стигнаха до сблъсъци в парламента, съобщава Ройтерс.
Причината е,
Коментари Харесай

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти

Грузинските депутати стигнаха до конфликти в Народното събрание, оповестява " Ройтерс ".

Причината е, че законодателите от ръководещата партия изглеждаха подготвени да прокарат противоречивия законопроект за " задграничните сътрудници ", който беше подложен на критика от Запада и провокира митинги в страната.

Кадри, излъчени по грузинската телевизия, демонстрират по какъв начин Мамука Мдинарадзе - водач на парламентарната група на ръководещата партия " Грузинска фантазия " и движеща мощ зад законопроекта, е ударен в лицето от опозиционния народен представител Алеко Елисашвили , до момента в който правеше изказване от парламентарната естрада.

Атаката докара и до по-широко сборичкване сред няколко депутати - нещо, което не се случва за първи път в шумния парламент на Грузия. на законопроекта.

На фрагментите се вижда по какъв начин Елисашвили е посрещнат с овации от протестиращи пред постройката на Народното събрание.

По-рано този месец ръководещата партия " Грузинска фантазия " разгласи, че още веднъж ще вкара законодателството, откакто през март се отхвърли да го направи поради, които го сравняваха с съветските закони, употребявани за угнетяване на несъгласието.
 Стотици в Грузия излязоха на митинг против закона за задграничните сътрудници
Стотици в Грузия излязоха на митинг против закона за задграничните сътрудници

Днес ръководещите ще се опитат да прокарат в комисия противоречивия законопроект

Съгласно законопроекта ще се изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като " преследващи ползите на непозната мощ ", в противоположен случай ще бъдат глобени.

Законопроектът беше неодобрен от европейските страни и Съединени американски щати. Европейският съюз, който даде на Грузия статут на претендент за участие през декември, предизвести, че този ход е

Грузинските критици дефинираха законопроекта като " съветски закон " - мощно обвиняване в страна, в която Русия като цяло не се харесва поради ролята ѝ в поддръжката на отцепническите райони Абхазия и Южна Осетия. Русия победи Грузия в къса война през 2008 година

" Грузинска фантазия " твърди, че желае страната да се причисли към Европейски Съюз и НАТО, само че в същото време задълбочи връзките си с Москва.

Тя отбрани закона като нужен за битка с " псевдо-либералните полезности " в страната от Южен Кавказ и за поощряване на прозрачността на финансирането.

Правителството на Грузия заяви, че през днешния ден министър председателят Иракли Кобахидзе е провел среща с посланиците на Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати, на която е бил разискван законопроектът.
 Депутати в грузинския парламент си спретнаха пердах
Депутати в грузинския парламент си спретнаха пердах

Поводът за сбиването стана противоречив законопроект

В изказване Кобахидзе отбрани проектозакона като насърчаващ отчетността и уточни, че " не е ясно " за какво западните страни му се опълчват.

пред постройката на Народното събрание преди всеобщия митинг, който цивилен организации приканиха да се организира довечера.

След като бъде утвърден от членовете на парламентарната комисия по правни въпроси, която се управлява от " Грузинска фантазия " и нейните съдружници, законопроектът може да премине към първо четене в Народното събрание.

Грузия би трябвало да организира избори до октомври. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че " Грузинска фантазия " остава най-популярната партия, само че е изгубила позиции от 2020 година, когато завоюва малко болшинство.

❗️ A fight broke out in the Georgian parliament during the consideration of the controversial bill on " foreign agents "

The leader of the " Citizens Party " Aleko Elisashvili attacked the leader of the parliamentary majority Mamuka Mdinaradze.

A fight broke out at the meeting of…
— NEXTA (@nexta_tv)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР