Групи кубинци вчера вечерта протестираха по улиците на Хавана за

...
Групи кубинци вчера вечерта протестираха по улиците на Хавана за
Коментари Харесай

Островът се разбунтува! Кубинци протестираха в Хавана втора поредна нощ заради липсата на ток

Групи кубинци през вчерашния ден вечерта стачкуваха по улиците на Хавана за втора поредна вечер, оплаквайки се от забавянето на цялостното възобновяване на електрозахранването, откакто преди три дни ураганът " Иън " прекъсна електрозахранването на целия остров, заяви Асошиейтед прес.

Чуждестранна мониторингова група заяви, че за повторно в границите на два дни интернет услугите в Куба са спрени, като съобщи, че това наподобява не е обвързвано с проблеми, породени от бурята, а по-скоро е опит да се предотврати разпространяването на информация за демонстрациите.

Журналисти на АП видяха хора да показват на най-малко пет места в града или в покрайнините му, в това число в кварталите Барерас и Ла Гайега, където жителите блокираха улиците с горящи гуми и отпадъци.

Страната с население от 11 милиона души потъна в мрак във вторник вечерта, няколко часа откакто " Иън " се развихри над Западна Куба и провокира проблеми в енергийната система, които в последна сметка обгърнаха целия остров.

На идващия ден електрозахранването в някои елементи на страната беше възобновено, само че други региони останаха без ток, в това число и столицата.

Повтарящите се спирания на електрозахранването в така и така нежната електрическа мрежа на Куба бяха измежду аргументите за най-мащабните обществени митинги на острова от десетилетия насам през юли 2021 година, напомня АП. Хиляди хора, изтощени от спиранията на електрозахранването и дефицита на артикули, остър от пандемията и американските наказания, излязоха в градовете на острова, с цел да изразят гнева си.

Куба разполага с 13 електроцентрали, осем от които са обичайни топлоелектрически централи, и пет плаващи електроцентрали, наети от Турция от 2019 година насам. Има и група дребни електроцентрали, разпределени в цялата страна след енергийната промяна през 2006 година Но централите са неприятно поддържани - събитие, което държавното управление изяснява с неналичието на средства и глобите на Съединени американски щати. Проблем са и затрудненията при набирането на гориво.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР