Групата за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба (ПСС)

...
Групата за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба (ПСС)
Коментари Харесай

Групата за спасяване с кучета на ПСС вече разполага с високопроходим бус

Групата за избавяне с кучета на Планинската избавителна работа (ПСС) разполага с високопроходим бус , получен като подаяние, който към този момент е паркиран в базата на планинските спасители в Банско. Заедно с буса, Групата за избавяне с кучета получи и високопроходим пикап за прилагане от ПСС за период от най-малко една година.

От тези две нови возила ще се възползва цялата Група за избавяне с кучета в България, като колите сега са позиционирани в базата в Банско, защото тук е доста огромна част от групата, сподели Любчо Джолев от ПСС – отряд Разлог. При потребност, без значение дали в страната или в чужбина, бусът и пикапът ще се употребяват от всички. 

Бусът разполага с всичко належащо за удобното пътешестване както на планинските спасители, по този начин и на кучетата. Има шест места за планински спасители, а кучетата са отделени с бариера, за да идват на мястото, откъдето стартира акцията им, отпочинали и подготвени за избавителни дейности, уточни Любчо Джолев. 

Досега сме пътували с кучетата безусловно върху нас , зад нас, в едно и също помещение, в джипове, които не са профилирани за превоз на кучета, по този метод то се натоварва, възприема нашите страсти, безусловно подушва нашия адреналин и тогава, когато стартира да работи, не е на 100 % дейно, защото към този момент е много превъзбудено и изморено, сподели ръководителят на Групата за избавяне с кучета на ПСС към Български червен кръст (БЧК) Атанас Уков.
 Българска телеграфна агенция
Новият бус, както и пикапът, дават и сигурност на планинските спасители, уточни той.

„ Може да погледнете с какви коли разполага все още избавителна работа, това е автомобил, който безусловно е за музея, само че в това време ние ги поддържаме и съумяваме да вършим нашата работа с тях “, сподели още Атанас Уков, визирайки паркирания в двора въз основата в Банско пикап, с който до момента спасители и кучета отиваха на акция. 

Новият бус е при нас с помощта на доста хора, сподели още Атанас Уков. На първо място това е Галина Василчева, фондация „ Манол Пейков и другари “, " Мото-Пфое " и всички донори, които ни помогнаха да придобием този бус, уточни Уков. Това доста ще улесни напредването до избрани места, само че нека да са по-малко такива, тъй като когато се постанова да работим, някой страда, добави планинският избавител от отряда в Разлог Любчо Джолев. 

Планинските отряди разчитат значително на доброжелатели и дарения. През последните месеци база Банско получи два дрона подаяние, сподели още Атанас Уков.

„ В Германия имаме от време на време неща, които са към момента доста годни за приложимост, които обаче се сменят на интервали и съм донесъл един вакуум матрак, който считам, че ще помогне на сътрудниците тук. Цялата тази работа , която момчетата правят с подръчни материали от време на време, ужасно ме трогва този възторг и помислих по какъв начин бих могъл малко най-малко да оказа помощ и да изпълним връзка. Когато чух, че спасителите са били и в Турция при огромното земетресение, просто почувствах, че би трябвало нещо да направя и за тези момчета тук “, сподели за Българска телеграфна агенция доктор Майдачевски. 
 Българска телеграфна агенция
Модернизирането на отрядите е главно с дарения, описа Атанас Уков. Т ова не ни демотивира, само че ни изморява, добави планинският избавител. Даренията,обаче, оказват помощ на екипите да правят по-добре своята работа – да избавят. Само в последните няколко дни в Пирин бяха проведени пет сложни акции на отрядите от Банско, Разлог, Добринище, Сандански и Благоевград. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР