Групата ОПЕК+ ще държи политическите въпроси далеч от процеса на

...
Групата ОПЕК+ ще държи политическите въпроси далеч от процеса на
Коментари Харесай

Саудитският енергиен министър: Политическите въпроси няма да влияят на решенията на ОПЕК+

Групата ОПЕК+ ще държи политическите въпроси надалеч от процеса на взимане на решения и вместо това ще се концентрира върху „ общото богатство “ за стабилизиране на цените на силата. Това съобщи пред Си Ен Би Си министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман.

Коментарът му идва на фона на тежките наказания против Русия за нахлуването й в Украйна. Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), в която влизат 13 страни, наподобява не желае да подхваща дейности против Русия – основен сътрудник в по-широкия формат ОПЕК+ и водещ експортьор на нефт.

Пред медията Бин Салман съобщи, че самото битие на организацията зависи от разграничаването на нейната задача за стабилизиране на цените на петрола от други геополитически фактори, даже при положение на необятно наказаната от интернационалната общественост инвазия.

По-рано този месец Саудитска Арабия и ОАЕ гласоподаваха в поддръжка на резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, призоваваща Русия да изтегли всички войски от Украйна, а принц Абдулазиз сподели, че има други конгреси, посредством които кралството може да изрази мнението си за дейностите на Русия.

„ Когато става дума за ОПЕК+ – бих се възползвал от тази привилегия да кажа, че съм бил в нея от 35 години и знам по какъв начин успяхме да разделим политическите си разлики от това, което е за общото богатство на всички нас “, сподели той по време на конференцията World Government Summit в Дубай.

„ Тази просвета е проникнала в ОПЕК+, тъй че когато влезем в тази заседателна зала на ОПЕК

Министърът на енергетиката означи, че ОПЕК и ОПЕК+, която бе основана след съглашение за понижаване на производството със страни отвън ОПЕК, измежду които Русия, през цялата си историята е трябвало да работят с разнообразни страни, които са участници в спорове, в това число Ирак и Иран.

„ Причината, заради която успяхме да поддържаме ОПЕК+, е, че обсъждаме тези въпроси в затворена среда, при която сме доста по-фокусирани върху общото богатство, без значение от политиката “, добави той.

Коментарите на принц Абдулазиз бяха повторени от министъра на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил ал-Мазруи, който акцентира, че организацията е траяла да работи, до момента в който нейните членове са във война, без да взема страна. Той добави, че единствената му задача е „ стабилизирането на пазара “.

Той понеделник също по този начин съобщи, че Русия е жизненоважен член на групата ОПЕК + и нейният петролен принос е незаместим в актуалната световна енергийна битка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР