Групата общински съветници от ВМРО гласува ЗА изграждането на ново

...
Групата общински съветници от ВМРО гласува ЗА изграждането на ново
Коментари Харесай

ВМРО: Време е да започнем да строим училища

Групата общински съветници от Вътрешна македонска революционна организация гласоподава ЗА построяването на ново учебно заведение на територията на регион „ Западен “

През последните няколко дни следим изключителна интензивност, отрицателна по своя темперамент, против желанието на Община Пловдив да кандидатства за построяването на нова постройка на ОУ “Драган Манчов “ в имот предназначен за просветителни действия на ул. “Кръстьо Раковски “. В тази връзка сме длъжни да заявим, че в последните  два мандата на Общински съвет- Пловдив, ние от Вътрешна македонска революционна организация постоянно сме се борили, упорствали и дали своят вот този парцел да бъде за просветителни действия и там да бъде построено главно учебно заведение. Уверяваме ви, че напъните бяха в действителност големи, защото този имот се намира в най– желания и вкусен за строителство квартал в Пловдив.

Другият ни главен мотив беше, че в един от най– огромните квартали на регион „ Западен “, затворен в карето- на запад до УМБАЛ „ Св.Георги, на север-  до Стадион „ Пловдив, на изток- до ЖП линията на бул. “ Копривщица “ и на запад до бул. “Пещерско шосе “ няма главно учебно заведение. Близо 70 години откогато квартала се развива като жилищна зона е проблем за големия брой живущи в него и техните деца, главно от северната му част, където има огромна централизация на жилищни блокове. Тези семейства  са принудени да записват децата си в ОУ “Кочо Честеменски “ и СУ “Цар Симеон Велики “, които са на територията на Район “Централен “, където неизбежно се сблъскват с неналичието тук-там, прекосяването на ЖП линия и натоварени булеварди.

Настоявахме да се преразгледа статута на единствената просветителна институция с огромна постройка в квартала, а точно Спортно учебно заведение „ Васил Левски “, като предложихме да се съчетае образователния развой на профилираното спортно учебно заведение с това на главно учебно заведение, заради по- дребния брой възпитаници спортисти през последните 30 години. Такова желание имаше и Министерство на образованието, преди години, само че срещна опозиция от спортните деятели и спортните институции в България и статута на постройката остана да бъде за профилирано спортно учебно заведение.

В същото по размери и брой живущи каре в Район „ Западен “, където се намира и ОУ “Драган Манчов “ съществуват следните просветителни заведения: ОУ “Драган Манчов “/Математическа гимназия “Академик Кирил Попов “, СУ “Св.Св. Кирил и Методий “, ОУ “Васил Петлешков “ и ОУ “Елин Пелин “. В никакъв случай не желаеме да противопоставяме учебни заведения, родители, деца и квартали, както в последните дни сме очевидци на опита за опълчване на ОУ “Драган Манчов “ с Математическа гимназия “Академик Кирил Попов “, само че предвид на решенията, които би трябвало да се вземат и опциите, които сега имаме с отредения терен и безвъзмездното финансиране, групата на Вътрешна македонска революционна организация, заявяваме, че гласувахме ЗА построяването на ново учебно заведение на територията на регион „ Западен “.

Нещо повече, безапелационни бяхме, че трябва  да  продължи работата по проектирането на постройка на Математическата гимназия „ Академик Кирил Попов “ на отредения терен имот №20 зад хотел SPS  и да се упорства за финансиране от страната, защото училището  съгласно нас е от национално значение.

За страдание, предлагането не срещна поддръжка от останалите съветници в Общинския съвет, макар, че в дебата по точката, Стефан Послийски предложи на микрофон в залата  конкретно решение, а точно: непосредствено да се строи на терена избран  за Математическата гимназия до хотел SPS, а не да се дооправя съществуващото, въпреки това да коства  повече  средства, като самоучастие в плана от страна на Община Пловдив.

Предложението срещна утвърждение от множеството политически показани групи, които го поддържаха гласно в изявленията си, а след това при гласуването предлагането бе отхвърлено.

Инж. Владимир Кисьов, доктор Иван Црънчев и Димчо Петров гласоподаваха „ въздържал се “, а Стефан Послийски гласоподава единствен срещу предлагането за отменяне на устното предложение, а претекстът му е повече от явен. “За мен този проблем е идея и борба,  тъй като това е моят квартал, в  който от основаването си преди 70 години  до през днешния ден няма въобще главно учебно заведение. “

Групата на Вътрешна македонска революционна организация даже предложи привикване на изключителна сесия по тематиката,а  архитекта на Община Пловдив удостовери, че ще усъвършенства корекцията на плана и администрацията ще може да успее в границите на периода по плана.

„ Ние от Вътрешна македонска революционна организация  настояваме за извънредно решение на казуса със съществуващото от години безумство две учебни заведения в една постройка и приемането на ново за един от най огромните квартали. За страдание с отхвърлянето на това предложение, ние сме наясно и предупредихме, че нови учебни заведения и здания надали ще се случат в миналото! “- добави Стефан Послийски.

Така на процедура Пловдив се лиши от 12 млн. лв. и опцията да има две нови здания за образователни заведения и да реши нетърпящ отсрочване проблем в навечерието на 24 май. И тъкмо тези, които предложиха отхвърлянето на вероятното решение показано от Вътрешна македонска революционна организация, тъкмо те след няколко дни ще са най- дейни в гръмките слова във връзка Деня на славянската книжовност и просвета. Политическо късогледство или лицемерна наглост, ние от Вътрешна македонска революционна организация недоумяваме за какво.

Истинската промяна в образованието би трябвало да стартира оттова – да се строят учебни заведения в огромните градове, да се благоустрои учебната среда.
В идващите години общинската администрация и просветителните институции ще имат задоволително време да потвърдят своя професионален и управнически потенциал, като провеждат логистично образователния развой с опциите, които имат за нови образователни здания и по този метод да преодолеят основаното напрежение.

Тук е мястото да си припомним  историческата статистика: през 1882 година – единствено четири години след Освобождението – България е имала 2264 учебни заведения при население от 2,8 млн. души. През 1912 година – българската страна е първа на Балканите и измежду водещите в Европа със своите 4950 учебни заведения и 10 013 учители. За интервал от 30 години са издигнати 2686 учебни заведения, приблизително по 90 на година.

Крайно време е да стартираме, както са ни завещали нашите прародители възрожденци, да строим учебни заведения, които да възпитават и подготвят  идващото потомство почтени българи, с цел да не се вайкаме по какъв начин изчезваме като нация. Защото страна, която не строи учебни заведения, строи затвори.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР