Групата на ПП/ДБ в Народното събрание изглежда, че ще се

...
Групата на ПП/ДБ в Народното събрание изглежда, че ще се
Коментари Харесай

ПП изпълни условието на ГЕРБ: Представя кабинет без Кирил Петков

Групата на ПП/ДБ в Народното събрание наподобява, че ще се съобрази с поставеното предходната седмица от ГЕРБ изискване и ще показа претендент за министър председател и състав на Министерския съвет още при започване на актуалната работна седмица. Това излиза наяве от едно от решенията на парламентарната група на групировката. На съвещанието, извършено в понеделник вечерта, обединението е решила да даде мандат на акад. Николай Денков и той да бъде излъчен като претендент министър-председател.

Очаква се във вторник той да оповести номинациите на ПП/ДБ за част от Министерския съвет.

Решението от понеделник вечер на процедура значи, че ПП/ДБ се съгласява да извърши изискванията, сложени от ГЕРБ преди дни. Победилата на изборите партия изиска от втората политическа мощ оферти за състав на кабинет, с цел да реши Борисов „ какво да прави с първия мандат “. Това, че ПП/ДБ ще излъчат свои претенденти още преди президентът да връчи мандатите за сформиране на държавно управление, значи и друго: обединението сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ се съгласява да получи поддръжка от ГЕРБ, в случай че партията на Борисов реши да я даде, написа „ Капитал “.

ГЕРБ от своя страна в последните дни в типичния си жанр дават спорни сигнали. В началото някогашният министър председател Бойко Борисов разгласи, че в случай че се реализира сделка за управническа стратегия сред двете обединения, имената в Министерския съвет, които ще я извършват, са без значение.

Няколко дни по-късно мнението на Борисов към този момент беше корено друго. Той дефинира като „ недопустим “ кабинет с министри съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев. Ако подобен бъде препоръчан, Борисов сподели, че ще изиска в него да вземат участие и „ знакови имена “ на партията като Томислав Дончев и Делян Добрев.

Впоследствие тази теза се доразви от представители на ГЕРБ, които обясниха, че в случай че има ярки политически фигури от ПП/ДБ в състава на кабинета, който втората парламентарна група ще предложи, държавното управление би трябвало да бъде съразмерно равно. Определението за това даде пред bTV ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, който назова в неделя такава алтернатива: „ кабинет 1:1 “, т.е. с равно присъединяване на двете обединения.

От ПП/ДБ не престават да настояват обаче, че не са се отказали от решението си да не вземат участие във властта дружно с ГЕРБ. Решението е на „ Продължаваме промяната “ и гласи, че групировката няма да поддържа държавно управление с мандата на Борисов или с присъединяване на ГЕРБ.

С Василев, само че без Петков

Затова и съставът на Министерския съвет, който на този стадий ПП/ДБ ще предложат, е от персони, свързани с обединенията, съставляващи обединението.

Любопитно е събитието, че откакто ГЕРБ дефинираха държавно управление с Кирил Петков и Асен Василев за недопустимо, от Политическа партия са отдръпнали единия си съпредседател. Затова и претендентът за министър председател няма да е нито един от двамата, а Николай Денков.

В състава, който той ще предложи, от ПП/ДБ настояват, че е непокътнато името на Асен Василев с ресора „ финанси “, само че Кирил Петков е изнемощял от претендентите за изпълнителната власт. Такъв вид дефинира като „ вероятен “ и Росен Желязков от ГЕРБ в неделя пред bTV.

Освен Денков и Василев в подобен кабинет място ще намерят и някои и депутатите на ПП/ДБ, споделиха пред „ Капитал “ участници в съвещанието на парламентарната група на обединението нощес.

Реклама

Съставът на „ Денков 2.0 “

От там ще предложат представителя на Политическа партия Радослав Рибарски за министър на енергетика, а сътрудника му и някогашен заместник-министър на финансите Андрей Цеков за районен министър.

Неуспелият да влезе в Народното събрание на тези избори правист Милен Матеев ще бъде препоръчан за ресора „ правораздаване “. Матеев оглавяваше правната комисия в предходния парламент. Още един някогашен народен представител от Политическа партия – Георги Гвоздейков, ще бъде препоръчан за министър. Той ще бъде номиниран за министър на превоза.

За министър на вътрешните работи ПП/ДБ ще предлагат някогашния прокурор, някогашен зам.-министър на правораздаването и сегашен юрист и старши специалист към „ Антикорупционния фонд “ Андрей Янкулов. Той не е член на нито една партия от обединението на смяната, само че е прочут със сходните си с тях визии за правосъдна промяна най-малкото тъй като беше заместител на Христо Иванов, до момента в който той беше министър.

За министър на защитата ПП/ДБ ще предлагат някогашния длъжностен министър на защитата в кабинета на Марин Райков – Тодор Тагарев. Неговият сътрудник от същия длъжностен кабинет, само че с сектор екология – Юлиян Попов, пък ще бъде препоръчан за министър на околната среда.

Вероятната номинация за министър на външните работи е Ирена Димитрова – някогашната заместничка на външния министър Теодора Генчовска. За кандидат-министър на опазването на здравето в ПП/ДБ са се спрели на доцент Христо Хинков.

Дали ГЕРБ ще одобряват сходни номинации към момента не е известно. Нагласата на ПП/ДБ е да не желаят публично поддръжка от Борисов, а да разчитат на гласовете на ГЕРБ, с цел да бъде определен вторият опит за кабинет на Николай Денков.

За първи път някогашният министър на образованието в кабинета на Политическа партия беше препоръчан за министър-председател от партията си след предварителните избори в края на предходната година.

На чии гласове ще разчита?

Към момента е ясна позицията на ПП/ДБ, че те ще упорстват, в случай че се стигне до гласоподаване на кабинет „ Денков “, той да бъде с мандата на втората политическа мощ в Народното събрание. Тоест Бойко Борисов или ще би трябвало да поддържа това проектоправителство авансово в стила на „ джентълменската сделка “, или ще би трябвало да излъчи собствен състав на кабинет, за който самият водач на ГЕРБ се изрази, че „ има риск да мине “. Тоест да получи поддръжката на Движение за права и свободи, Има Такъв Народ или Българска социалистическа партия.

Досега ПП/ДБ беседват с ГЕРБ в разнообразни формати. В началото на Народното събрание двете първи парламентарни групи реализираха така наречен джентълменско съглашение за ротационно председателство на Народното събрание.

През миналата седмица пък представители на ПП/ДБ и ГЕРБ обсъждаха допустимо напасване на предизборните им стратегии в границите на оповестени „ експертни диалози за управническа стратегия “. Макар че по думите на съпредседателя на парламентарната група на ПП/ДБ Николай Денков неговата коалиция ще показа лична управническа стратегия на всички партии в Народно събрание, депутатите на групата в петък старателно работеха с сътрудниците си от ГЕРБ.

Как ще продължат диалозите ще стане ясно през тази седмица, в която не е изключено и президентът Радев да оповести по кое време ще връчи първия мандат на ГЕРБ. Тогава ще е неотложно партията на Борисов или да се откаже от него в името на втория мандат, или да предложи лично проектоправителство.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР