Групата на държавите срещу корупцията към Съвета на Европа (GRECO)

...
Групата на държавите срещу корупцията към Съвета на Европа (GRECO)
Коментари Харесай

ОСТРА КРИТИКА: Антикорупционният орган към ЕС е загрижен за корупцията в България

Групата на страните против корупцията към Съвета на Европа (GRECO) разгласява през днешния ден нов отчет, в който се прави оценка обстановката с предотвратяването на корупцията и насърчаването на честността измежду лицата, натоварени с висши изпълнителни функционалности (министър-председател, министри, генерални секретари, началници на политически кабинети, съветници и експерти) и в правоприлагащите органи. (Вижте и всекидневен превод на български, възложен от властите).

GRECO отбелязва, че висшите чиновници на държавното управление не са обект на подобаваща рамка за честност: за тях не е използван етичен кодекс, не се обезпечава повишение на осведомеността по въпросите на честността и не е въведен механизъм за поверително консултиране по етични въпроси. Освен това GRECO приканва за повече бистрота във връзка с изискванията на държавните чиновници, в това число техните хонорари и възможни спомагателни действия. Докладът също по този начин акцентира неналичието на правила и бистрота във връзка с взаимоотношението с лобисти, които се стремят да въздействат върху държавните политики, и приканва за създаването на такива правила. GRECO също по този начин е загрижена за неефективната инспекция на декларациите за ползи и активи на висши чиновници и споделя, че техният надзор би трябвало да бъде по-задълбочен. Друг проблем, който провокира безпокойствие, е неналичието на успеваемост в отговор на наказателното правораздаване на корупционни закононарушения, в които са забъркани висши държавни чиновници. Наказателният развой би трябвало да бъде модернизиран, в това число посредством унищожаване на процесуалните спънки пред следствията и предугаждане на съответни наказания.

Освен това GRECO акцентира нуждата от подсилване на оперативната самостоятелност на полицията от политическо въздействие. Необходимо е изцяло картографиране на рисковете от корупция в другите полицейски структури и следва да се вкара специфична антикорупционна тактика. Освен това се изисква етичен кодекс за полицията, който обгръща всички съответни въпроси на честността в един документ (напр. спорове на ползи, дарове, контакти с трети страни, външни действия, работа с поверителна информация), които би трябвало да бъдат прегледани по време на първичната и повишение на квалификацията, в това число във връзка с висши офицери. Въпроси като спонсорирането на полицията би трябвало да бъдат в детайли регламентирани. GRECO също по този начин приканва управляващите да подсигуряват, че процедурите за набиране и повишение в полицията са задоволително транспарантни и учредени на заслуги и приканва за повече посланичество на дамите на всички равнища в полицията. Необходимо е обвързване за докладване на непозволено държание, обвързвано с честността, в границите на полицията и е належащо изцяло законодателство, с цел да се подсигурява ефикасна отбрана на лицата, подаващи сигнали за нередности.

GRECO насочва 13 рекомендации към управляващите в България по отношение на предварителната защита на корупцията измежду лицата, натоварени с висши изпълнителни функционалности и 15 рекомендации към полицията. Изпълнението на рекомендациите от България ще бъде оценено от GRECO през 2024 година посредством неговата процедура за сходство: GRECO предложения управляващите на България да показват отчет за ограниченията, подхванати за осъществяване на тези рекомендации до 30 юни 2024 г.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР