Група за правата на човека настоява за бърза международна намеса за прекратяване на спираловидното насилие от банди в Хаити

...
Група за правата на човека призова международната общност да се
Коментари Харесай

Група за правата на човека призова международната общност да се намеси бързо, за да сложи край на спираловидното насилие от банди в Хаити< /p>От DÁNICA COTO Associated Press, 14 август 2023 г., 8:17 ч. Хаити.

Призивът на Human Rights Watch идва в момент, когато Хаити очаква отговор от Съвета за сигурност на ООН на искането си през октомври за незабавно разполагане на международни въоръжени сили за борба с нарастването на насилието.

„Колкото по-дълго чакаме и нямаме този отговор, ще видим повече хаитяни да бъдат убивани, изнасилвани и отвличани и повече хора да страдат без достатъчно храна“, каза Ида Сойер, директор на групата за кризи и конфликти, която посети Хаити, за да състави доклад за насилието.

САЩ казаха по-рано този месец, че ще въведат резолюция на Съвета за сигурност на ООН, упълномощаваща Кения да ръководи многонационални полицейски сили за борба с банди в Хаити. Въпреки това не беше даден график за такова решение.

„Основното послание, което искаме да предадем, е, че хората от Хаити имат нужда от подкрепа сега“, каза Сойер. „Чуваме отново и отново, че сега ситуацията в Хаити е по-лоша, отколкото е била по всяко време, когато хората си спомнят.“

Бандите са надвили полицията, като експертите оценяват, че те сега контролират около 80% от Порт-о-Пренс. Има само около 10 000 полицаи за повече от 11 милиона души в страната. Повече от 30 служители са били убити от януари до юни и повече от 400 полицейски съоръжения не работят поради криминални атаки, според Human Rights Watch.

В допълнение към продължаващото насилие, приблизително 5,2 милиона хаитяни се нуждаят от хуманитарна помощ, което е увеличение с 20% спрямо миналата година.

Сойър също призова за строг надзор на кенийската полиция, ако тя са разположени.

Докладът беше публикуван в същия ден, когато протестиращите организираха първата от трите планирани демонстрации в Порт-о-Пренс, за да поискат свалянето на премиера Ариел Хенри сред гнева и разочарованието от нарастването на насилието и задълбочаващата се бедност.

Сред онези, които планираха да маршируват, беше Касандре Пети, 35-годишна майка, която притежава малък смесен магазин.

„Не знаеш кога ще бъдеш ограбен или застрелян за пари от дъвка, които си изкарал онзи ден“, каза тя в интервю.

Пети обвини правителството, че дава празни обещания за подобряване на живота на хората и каза, че рядко вижда полиция да патрулира по улиците.

Тя каза, че се надява международни полицейски сили да пристигнат скоро, така че „ще мога да дишам за малко."

Права на човека Watch също призова САЩ, Канада, Франция и други правителства да подкрепят създаването на преходно правителство, като Хенри ще държи властта след убийството през юли 2021 г. на президента Жовенел Моиз.

Групата също така препоръча САЩ и Франция да признаят отговорността си „за техните исторически вреди и злоупотреби с продължаващи въздействия и да работят за развитието на ефективен и истински процес на обезщетения, ръководен от хаитянския народ.“

Хаити стана първата чернокожа република в света през 1804 г., като Франция поиска 150 милиона златни франка „дълг за независимост“, за да компенсира загубените роби и земя. Дългът осакати страната, която приключи изплащането на намален дълг от 90 милиона златни монети на френски и американски банки през 1947 г.

Докладът описва подробно малтретирането и насилието, извършени през четири общности в столичния Порт-о-Пренс от януари до април тази година, въз основа на интервюта с десетки жертви и свидетели.

33-годишна майка от четири каза, че е била бита и изнасилена, когато си тръгнала рано една сутрин през април, за да продава стоки на пазара. Тя каза, че сестра й, майка на три деца, е била с нея и е била убита, защото се е съпротивлявала при опит за изнасилване.

„Изгориха я в мое присъствие, и нейният труп беше поставен на купчина с други трупове,” каза жената. баща й в главата и след това започнал да реже ръцете му с мачете. 5-годишният й син беше убит, когато бандити подпалиха дома й.

„Когато успях да вляза в къщата си, той беше увит в одеяло, напълно овъглена“, каза тя, цитирана.

Сойер каза, че е била най-изумена от броя на случаите на сексуално насилие и от това как почти всички интервюирани жертви не са получили медицинска помощ или са докладвали случаите си на полицията.

Лекари без граници казаха, че между януари и май тази година са помогнали на повече от 1000 жертви на сексуално насилие, почти два пъти броят през същия период на миналата година.

Отвличанията и убийствата също са се увеличили.

Повече от 2000 души са били убити от януари до юни, което е близо 125% увеличение от същия период на миналата година. Повече от 1000 отвличания са докладвани през тези месеци, според Интегрираната служба на ООН в Хаити.

„Правителството на Хаити не успя да защити хората от насилието на престъпни групи . За тези, които живеят в засегнатите райони, полицията и другите власти почти не съществуват“, казаха от Хюман Райтс Уоч. за коментар.

Повече от 190 000 хаитяни бяха принудени да напуснат домовете си от миналата година, като някои напуснаха страната, а много останаха в импровизирани приюти с ужасна хигиена.< /p>

___

Репортерът на Associated Press Евенс Санон в Порт-о-Пренс, Хаити, допринесе за този доклад .

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР