Група висши американски генерали от резерва и бивши началници на

...
Група висши американски генерали от резерва и бивши началници на
Коментари Харесай

Бивши топ генерали от САЩ и НАТО призоваха Западът да снабди Украйна с ПВО

Група висши американски генерали от запаса и някогашни началници на защитата на три европейски страни пледират към Запада да достави на украинската войска средства за противовъздушна защита, с цел да се пази от офанзивите на съветските военновъздушни сили. Това ще разреши на украинците дейно да смъкват самолети или ракети в тяхното въздушно пространство, се споделя в отворено писмо, адресирано до водачите на демократичния свят, съобщи Си Ен Ен.

Украинският президент Володимир Зеленски съвсем всеки ден насочва апели към Съединени американски щати и другите западни страни да затворят небето над Украйна посредством основаване на неразрешена за полети зона, както и да дават на страната изтребители руско произвеждане МиГ -29 (с каквито украинските водачи са подготвени да летят), също и за оръжия за противовъздушна защита. Засега обаче западните водачи отхвърлят сходна опция, защото това би означавало ескалация на военния спор.

Целта на това писмо е по най-решителен метод да призове към незабавни дейности за доставяне на украинската войска с основни средства за въздушна защита. Украйна би трябвало неотложно да възвърне способността си а се пази сама от офанзивите на съветските въоръжени сили, пишат военните от запаса.

" Не можем да стоим безучастно и да им пожелаваме всичко най-хубаво, до момента в който руснаците организират неограничена военна акция за заличаване на държавното управление, инфраструктурата и народа на Украйна ", се споделя в писмото.

То обаче не предлага неразрешена за полети зона, каквато Съединени американски щати и НАТО отхвърлят да вкарат, защото не желаят да въвлекат алианса във война с Русия, която е нуклеарна страна.

Висшите военни от запаса означават, че някои страни имат системи за противовъздушна защита като тези, които имаше Украйна, преди те да бъдат унищожени в първите дни на съветската инвазия. Тези страни могат да дават съществуващи ресурси от Противовъздушна отбрана руско или съветско произвеждане, в това число радари. Други страни могат да ги закупят от интернационалния пазар и да ги дават на Украйна, се споделя в писмото.

Украйна има няколко ракетни системи С300. Хърватия и някои други страни от НАТО имат на въоръжение С 300, отбелязва Си Ен Ен.

Турция може да се възползва от опцията да предложи своите ракетни системи С 400, които купи от Русия наскоро, създавайки съществено напрежение в НАТО.

Сред подписалите писмото са ген. Филип Бриидлав, някогашен главнокомандващ силите на НАТО в Европа и ген. Ричард Ширеф, някогашен заместител на висшия главнокомандващ на обединените сили на НАТО в Европа.

Писмото е подписано и от трима някогашни началници на защитата на три източноевропейски страни -Латвия, Литва и Естония.

Фигурират още имената на редица американски висши военни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР