Група рискови предприемачи проучват дали насекомите и лабораторно отгледаното месо

...
Група рискови предприемачи проучват дали насекомите и лабораторно отгледаното месо
Коментари Харесай

Храната на бъдещето: инвеститори залагат на насекомите

Група рискови бизнесмени изследват дали насекомите и лабораторно отгледаното месо могат да оказват помощ на възходящото ползване на храна в Азия.
В търсенето си на нови източници на храна, основаният в Шанхай стартъп акселератор Bits x Bites залага на копринени буби.
През предходната година компанията влага в Bugsolutely - локален стартъп, разработващ хранителни артикули на база инсекти.
Обикновено копринените буби се отглеждат поради самата коприна, като самото насекомо не се употребява за нищо, откакто завърши с „ производството “.
Bugsolutely обаче вижда, че по този метод човечеството хвърля на боклука много съществено количество проитеини, витамини и минерали, предава Financial Times.
Така компанията основава закуски с прахуляк от копринени буби в няколко разновидности, като такива със сол или оцет.
„ След много изследвания на потребителите, научихме, че младото потомство не желае да вижда цели части инсекти “, споделя Матилда Хо, ръководещ шеф на Bits x Bites.

„ Освен това, когато не може да се усети усетът на насекомите... става по-лесно за хората да се приспособяват към новата идея. Развълнувани сме по какъв начин ще се показа този артикул на пазара “, прибавя тя.
Bits x Bites е учреден през 2016 година като първия китайски акселератор, специализиращ съответно в хранителния бранш. Подкрепен от локалната компания за подправки Shinho, фондът нормално осъществя вложения в размер на до не повече от 500 хиляди $ в перспективни компании за хранителни артикули в подмяна на миноритарно присъединяване.

Освен това вложителите дават и упътвания за увеличение на растежа, както и контакти с евентуални инвеститори.
В Азия популацията нараства, което води след себе си провокации по отношение на достъпа до храна. Китай към този момент изпревари Съединени американски щати по брой затлъстели хора, сочи изследване на Lancet Medical Journal от 2016 година
В страната има и редица случаи на отровени хора с храна, като през 2008 година, да вземем за пример, гръмна голям скандал с мляко за бебета, съдържащо индустриални химикали и предизвикало гибелта на няколко деца.
„ Китай заема 20% от международната популация, само че единствено 7% от земята й е обработваема “, споделя Матилда Хо. „ Това по какъв начин ще храним популацията през идващото десетилетие ще има световни последствия “, прибавя тя.
Закуските, приготвени от инсекти, които наподобавят нещо приблизително сред чипс и брускети, могат да са част от решението.
Bits x Bites имат вложения в 10 стартъпа, в това число Alesca Life, която продава дребни ферми, побиращи се в контейнери, както и Inspecto – разработчик на портативно устройство, което засича съществуването на пестициди и други замърсители на храните.
Всички те са част от промишленост, която, съгласно наблюдаващи, се развива постепенно, защото основава революционни технологии.
„ Преди половин век, „ зелената гражданска война “ реши казуса с храната посредством химически торове и пестициди, които разрешиха всеобщо произвеждане “, споделя Сатоши Коике, президент на основаната в Токио компания за софтуерно земеделие Vegetalia.
„ От тогава няма нововъведения в метода, по който произвеждаме храна “, прибавя той.

Стартъпите, фокусирани върху храната, развиват активност и в Съединени американски щати, където търсенето на органична храна се ускорява през последните години.

Базираната в Калифорния Impossible Foods, която продава бургери с месо, основано от растения, което има усет на същинския си прототип, набра финансиране в размер на 380 млн. $, откогато стъпи на пазара през 2011 година
Tyson Foods - най-големият преработвател на месо в Съединени американски щати, сътвори капиталово звено с капитал от 150 млн. $ през 2016 година за вложения в стартъпи, разработващи други възможности на месото.
Броят на вложителите по света, подкрепящи стартъпи, занимаващи се с храни и питиета, се удвоява от 223 през 2015 година до 459 през предходната година, по данни на CB Insights.
Азиатско-тихоокеанският район също може да се похвали с сходни компании. Една от тях - SproutX, се намира в Австралия, като локалният пенсионен фонд Hostplus стои зад нея и нейния фонд в размер на 7.38 млн. $.

SproutX влага в стартъпи, сходно на Bits x Bites, като до момента е вложил в 19 започващи компании в разнообразни сфери – от онлайн търговия до роботика. Целта на акселератора е да усъвършенства успеваемостта на земеделието на континента.
Една от подкрепените компании – SnapTrap, създава система за автоматизирано наблюдаване за плодови мушици.
Всички пазари имат сходни компании, които създават решения, свръзани с търсенето на храна по света, само че като цяло добре финансираните американски компании съставляват сериозна конкуренция.

Така да вземем за пример Impossible Foods навлиза на пазара на Хонконг, партнирайки си с локални заведения за хранене.

Друго затруднение пред нововъведенията в производството на храна са регулациите.
Насекомите, да вземем за пример, като цяло не са позволени за консумация в множеството страни в Азия, а ситуацията с лабораторно отгледаната храна е даже още по-неясно,
Дори Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати неотдавна разгласи, че ще организира среща през юли, с цел да показа " първични мисли " за това по какъв начин ще контролира храната, създадена по лабораторен метод от кафези на животни.
„ Не мисля, че всички ще стартират да се хранят органично през идващите 10 години. Това ще бъде дълготрайна игра “, прибавя Матилда Хо.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР