Група представители на Горната камара на френския парламент публикуваха отворено

...
Група представители на Горната камара на френския парламент публикуваха отворено
Коментари Харесай

Френски сенатори остро разкритикуваха Макрон в отворено писмо за провала му в Африка

Група представители на Горната камара на френския парламент разгласиха отворено писмо до президента Еманюел Макрон за неуспеха на съдействието с Африка. В текста те акцентират, че той е позволил " Френска Африка “ да се трансформира във " военна съветска, стопански китайска и дипломатически американска Африка “, отбелязва националният всекидневник Le Figaro, представен от " Фокус ".

Писмото е подписано от 94 от общо 348 сенатори, в това число ръководителя на фракцията на " Републиканци “ в Сената Бруно Ретайо и ръководителя на Сенатската комисия по външни работи, защита и въоръжени сили Кристиан Камбон.

" Днес Нигер, само че през вчерашния ден Мали, ЦАР и Буркина Фасо отхвърлиха Франция, френските войски и френските компании. След неуспеха на интервенцията " Бархан “, паравоенните формирования на " Вагнер “ идват на наша сметка “, се споделя в отвореното писмо. Те упрекват съветските наемници, че не зачитат правата на индивида и имат вяра, че към компанията се обръщат диктатори или водачи, които поддържат властта " като сплотяват популацията си против някогашната колониална власт “.

Сенаторите показват, че това придвижване " на юг от Сахара се разраства ". Демонстрации и антифренски акции към този момент се организират в такива " видимо близки страни като Кот д'Ивоар и Сенегал “.

Според подписалите писмото френското държавно управление е маскирало неуспехите, като е упреквало инакомислещите в носталгия по политиката на " Френска Африка “, която допуска неофициално настойчивост над някогашните колонии. " Африка, един другарски континент, наподобява престана да схваща Франция и от ден на ден оспорва нейната роля и наличие “, се споделя в писмото. Сенаторите приканват Макрон да преразгледа политиката си по отношение на Черния континент.

Министърът на въоръжените сили Себастиен Лекорню разяснява писмото, като съобщи, че не е склонен с изказванието за " неуспех “ на интервенция " Бархан “ (за битка с ислямистки групировки в Мали, Буркина Фасо, Мавритания, Нигер и Чад). Той обаче призна нуждата от " добиване на поучения, както във всички рецесии и всички военни интервенции “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР