Група полски кадети маршируват в параден строй през училищния двор

...
Група полски кадети маршируват в параден строй през училищния двор
Коментари Харесай

Полша включи на турбо: въоръжава армия и търси войници

Група полски кадети маршируват в тържествен строй през учебния двор в Радом, на към 100 км. южно от Варшава. Армията провежда там военно ревю, а на площадката са подредени бронетранспортьори и зенитни оръдия лично произвеждане, отбелязва АРД в собствен репортаж.

" Русия съставлява заплаха "

" Някъде в подсъзнанието ти постоянно се върти концепцията, че си задължен да се включиш в защитата ", споделя 16-годишният Конрад. " Защото обстановката в света е такава. Русия съставлява заплаха и бойците просто са нужни, с цел да се отбрани страната ", споделя ученикът. А полската войска сега интензивно търси подрастващи попълнения, изяснява създателят на репортажа в АРД.

В Полша тече превъоръжаване - както във връзка с оръжията, по този начин и на фрагментите. Откакто през 2015 година партията „ Право и Справедливост “ (ПиС) пое властта, броят на военнослужещите се е нараснал с съвсем три четвърти до 164 000 души. Предвижда се те да набъбнат до 300 000 души. Задължителна военна работа няма, само че армията е прелъстителен шеф, разяснява подполковник Дамян Дудек, представен от АРД.

Началната заплата в доброволната военна работа е към 1000 евро. Във времена на инфлация и финансова неустановеност, сходен приход е обезпечен и много прелъстителен. В момента Полша влага за защита цели 3% от Брутният вътрешен продукт на страната, а има желание да усили разноските и до 5 на 100.

Дълъг лист с поръчки

В началото на декември министърът на защитата Мариуш Блашчак посрещна на пристанището в Гдиня първата пратка бойни танкове " К2 " и гаубици " К9 " от Южна Корея. " Ние желаеме мир. И по тази причина се приготвяме за война ", съобщи той тогава.

Варшава би желала да придобие изтребители " FA50 " и ракетни установки, също от Южна Корея, както и бойни танкове " Ейбрамс " и изтребители " F-35 " от Съединени американски щати. Самата Полша създава оръжия като самоходната гаубица " Краб ". Доставките на оръжия са толкоз значими за Полша, че даже президентът на страната отиде до пристанището, с цел да ги посрещне.

" С оглед на войната в Украйна не е нужно да се изяснява какъв брой значим е в този момент този развой и този ритъм на доставки ", споделя Анджей Дуда, представен от АРД. И добавя, че от началото на войната е станало ясно едно: само „ героизмът на бойците, снабдени с съвременна техника, може да постави завършек на съветските имперски упоритости и съветската грубост ".

Опозицията подлага на критика неналичието на бистрота

В Полша са уверени, че в случай че Украйна загуби войната, точно Полша и балтийските страни ще бъдат идващите цели на Москва. Поради това Варшава поддържа Украйна съвсем безусловно. Тя ѝ изпрати свои остарели танкове " Т-72 ", нови " Леопард ", а скоро ще достави на Киев и изтребители " МиГ-29 ". Модернизацията на армията е нужна, в това число и с цел да се запълнят тези неналичия.

Опозицията въпреки всичко подлага на критика непрозрачността на оръжейните покупко-продажби. Бившият министър на защитата и сегашен зам.-председател на опозиционната „ Гражданска платформа “ Томаш Симоняк споделя следното: " Депутатите в Комисията по защита научават за танковете " Ейбрамс " или " К2 " от медиите ". Според него те не знаят даже и цените на тези доставки. 

През есента в страната предстоят избори. Който и да ги завоюва знае добре, че идващото държавно управление ще наследи една от най-мощните стандартни армии в Европа, само че и купчина доста високи сметки за оръжия, разяснява АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР