Група изследователи от Московския физико-технологичен институт работят по изключително амбициозен

...
Група изследователи от Московския физико-технологичен институт работят по изключително амбициозен
Коментари Харесай

Русия планира да пусне сателитен лазерен интернет

Група откриватели от Московския физико-технологичен институт работят по извънредно упорит план – сателитен лазерен интернет. Според Иван Завялов, претендент на физико-математическите науки, старши учител в МФТИ, в случай че бъде сполучлива, тяхната разработка ще може неотложно да съобщи в Москва изображение, направено от спътник над Вашингтон.

Иван Завялов: Да предположим, че в системата има 100-200 спътника, сред които би трябвало да установите връзка. Това може да стане благодарение на междусателитен интернет, като авансово сте конфигурирали терминали с лазер на спътниците. Такъв интернет ще ви разреши неотложно да прехвърлите да вземем за пример изображение, направено от спътник над Вашингтон, в Москва.

Факт е, че спътникът, който се намира над Америка, ще отнеме доста време, с цел да лети до Москва, надлежно ще чакаме фотографията няколко часа. С лазерната връзка този проблем изчезва: данните ще се предават от едно устройство на друго, като че ли посредством мрежа. В бъдеще най-новата система може да се употребява и за наблюдаване на разнообразни земни обекти. Включително такива в пустините или в океаните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР